Home Dania i dodatki Kurczak w sosie słodko – kwaśnym

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym

autor admin
Kurczak w sosie słodko -kwaśnym
Print Friendly, PDF & Email

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym to żadna nowość, można kupić gotowe słodko – kwaśne sosy w słoiczkach, a nawet w proszku 🙂 Jednak najbardziej smakuje domowy sos, ze świeżych i sprawdzonych produktów, doprawiony wg. własnego smaku.
Przygotowanie potrawy, zaczynam od smażenia kurczaka i krojenia warzyw. Następnie łączę wszystkie składniki, słodko – kwaśnym pomidorowym sosem. Ten sos, znakomicie uzupełnia się z ryżem. Dużo w nim zdrowych i aromatycznych produktów. Polecam na rodzinne obiady i kolacje 🙂

Kurczak w sosie słodko -kwaśnym

Kurczakw sosie słodko-kwaśnym

Składniki na kurczaka w sosie słodko – kwaśnym

– 2 piersi kurczaka
– 1 i 1/2 czerwonej papryki
– 1/3 małego, słodkiego ananasa lub kilka plasterków ananasa z puszki
– 2 małe cebule
– 2 małe marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 1 cm. kawałek imbiru
– 1/2 szklanki passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
– 1 łyżka cukru
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia

Kurczaka pokrój w małą kostkę, posyp delikatnie solą i pieprzem. Doprawione kawałki kurczaka, posyp z każdej strony mąką ziemniaczaną.

Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ananasa pokrój w mniejszą kostkę. Marchewki pokrój w słupki lub na półplasterki. Cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek i imbir drobno posiekaj.

Na dużej patelni, rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz daj cebulę i kurczaka, smaż do czasu, kiedy mięso zmieni kolor. Teraz dodaj czosnek i imbir, smaż chwilę mieszając.

Passatę pomidorową, pomieszaj z cukrem i octem winnym lub z sokiem z cytryny.

Do kurczaka, dodaj paprykę i marchewkę. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaj kawałki ananasa i sos pomidorowy. Całość smaż mieszając, do zgęstnienia sosu. W razie potrzeby, dopraw do smaku.

Podaj w towarzystwie ryżu ( u mnie parboiled ). Smacznego 🙂

Uwagi – Jeżeli używasz ananasa z puszki, możesz dodać do sosu, trochę soku z puszki ( wg.uznania ).

Powiązane posty

6 komentarzy

Iwona 5 czerwca 2020 - 19:22

Takie danie jadłam bardzo dawno temu na stołówce szkolnej i o dziwo było ono bardzo smaczne 🙂

Odpowiedź
napiecyku 5 czerwca 2020 - 20:28

Kto jest fanem słodko-kwaśnych smaków, na pewno będzie zadowolony 🙂

Odpowiedź
Magdalena 5 czerwca 2020 - 21:04

to mój smak!

Odpowiedź
napiecyku 5 czerwca 2020 - 21:34

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Magda Keller 6 czerwca 2020 - 20:34

Takie danie to fajny pomysł, prosto i smacznie, a do tego niebanalnie 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 9 czerwca 2020 - 12:47

Tak szczerze mówiąc rzadko jemy w takim wydaniu, sama nie wiem, dlaczego

Odpowiedź

Zostaw komentarz