Zrobienie domowego jogurtu nie jest trudne, ale wymaga trochę uwagi i skupienia. Za to smak jogurtu własnej roboty, wynagradza wysiłek włożony w przygotowanie.
Domowy jogurt z probiotycznymi szczepami bakterii, jest nie tylko smaczny, ale pełni ważne funkcje prozdrowotne.
- chroni nasz układ pokarmowy i zapobiega powstaniu nowotworów układu pokarmowego. Wspomaga przy i po antybiotykoterapii.
- wzmacnia układ odpornościowy
- jest niskokaloryczny i sycący ( wspomaga przy odchudzaniu )
- leczy biegunki
Najwygodniejszym sposobem na domowy jogurt, jest dobra jogurtownica. Można ją zastąpić termosem o większej pojemności, naczyniem z kamionki lub po prostu garnkiem.
Do przygotowania domowego jogurtu użyłam startera w formie gotowej zakwaski Vivo ze szczepami bakterii :
Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.
Jogurt możesz zrobić na mleku krowim im tłuściejsze mleko, tym bardziej gęsty będzie jogurt. Mleko powinno być pasteryzowane, dobrej jakości.
Ponadto, można zrobić domowy jogurt na “mleku” roślinnym. Najsmaczniejszy będzie na mleku kokosowym, migdałowym i z orzechów nerkowca. “Mleka” roślinne nie zawierają laktozy ( cukrów ) więc trzeba je dosłodzić, ponieważ do namnożenia bakterii niezbędne są cukry. Na litr mleka, wystarczy łyżka miodu lub syropu klonowego. Jeżeli lubisz gęste jogurty, dodaj 2 łyżeczki żelatyny lub agaru.
Jak zrobić domowy jogurt
- Mleko krowie ( 1 litr ) lub roślinne podgrzewam do temperatury 40 – 42 stopnie. Do fiolki dodaję trochę mleka, dokładnie mieszam. Mieszankę daję do mleka i ponownie całość mieszam.
- Do mleka roślinnego, dodatkowo dodaję łyżkę miodu lub syropu klonowego. Opcjonalnie, dodaję żelatynę ( 2 łyżeczki ) lub agar do zagęszczenia.
- Mleko przelewam do jogurtownicy lub naczynia, lekko ogrzanego od środka ciepłą wodą np. termos lub słoik. Mleko powinno przynajmniej, przez kilka godzin utrzymać temperaturę 40 stopni, jest to niezbędne do namnażania się bakterii. Naczynie dodatkowo, należy owinąć ręcznikiem lub polarowym kocem i postawić w ciepłym miejscu np. koło grzejnika na około 9 – 12 godzin. Gotowy jogurt, można przelać do wyparzonych słoiczków i dać do lodówki.
Jedna fiolka zakwaski Vivo, wystarcza do zakwaszenia 3 litów mleka. Po prostu, jogurtem który zrobiłam ( 3/4 szklanki ) zakwaszam następną porcję świeżego mleka.
Nie zgęszczone, domowe jogurty na bazie starterów mają nieco rzadszą konsystencję. Jenak lekko kwaskowy, mocno orzeźwiający smak, na pewno przypadnie do gustu wszystkim jogurto – maniakom 🙂
Ja domowy jogurt, traktuję po prostu jak prozdrowotny napój, ale śmiało można go wzbogacić np. ulubionym musem owocowym, płatkami owsianymi i nasionami 🙂
Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Jogurt Domowy
3 komentarze
Uwielbiam domowy jogurt. Nie ma sobie równych 🙂 Jest o wiele zdrowszy niż ten kupny 🙂
Zgadza się i smak nie ma porównania ze sklepowym 🙂
Też czasami robimy, pycha 🙂