Barszcz czerwony gotuję zawsze wg. tego przepisu. W wersji świątecznej, bulion jest czysto warzywny, bez mięsa. Jest To receptura, ze starego zeszytu mojej mamy. Nie wiem jak to się stało, że do tej pory barszcz mamy, nie znalazł się na blogu. Do barszczu, wykorzystuję podłużne odmiany buraków, są smaczniejsze i bardziej słodkie. W czerwonym barszczu wigilijnym, znajdzie się kilka goździków i gwiazda anyżu 😀
Barszcz ma intensywny smak i piękny kolor. Bardzo polecam.
Składniki na bulion z warzyw
- 2 litry wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 płaska łyżka suszonego lubczyku
- kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
- 4 suszone borowiki
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Składniki na wywar z buraczków
- około 1,5 kg. podłużnych buraków
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka goździków
- gwiazdka anyżu
Obrane i pokrojone na cienkie plasterki buraki, posyp cukrem i dokładnie pomieszaj. Daj do lodówki na na całą noc.
Na następny dzień, buraczki zalej zimną wodą, dodaj ocet winny, goździki i anyż. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. Odstaw.
Resztę warzyw obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki na bulion, gotuj pod przykryciem na małym ogniu, około 40 minut.
Wywar z buraków, dodaj do bulionu ( można też dodać połowę buraczków, barszcz będzie miał bardziej intensywny kolor ). Bulion podgrzewaj, staraj się nie zagotować, żeby nie stracić ładnego koloru.
Barszcz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem przecedź.
Podaj tradycyjnie z uszkami. Smacznego 🙂
4 komentarze
taki b arszcz bez zakwasu lubię najbardziej:)
Moja mama robi podobny i jest najsmaczniejszy ^_^
Również uważam, że to jeden z lepszych przepisów na barszcz 🙂
Ależ piękny kolor ma ten barszczyk 🙂