Szukając alternatywy dla filetów panierowanych, najczęściej robię filety caprese z pomidorem i mozzarellą, lub w formie roladek, tak jak tutaj filety ze szpinakiem. Natomiast dzisiaj, przygotowałam filety kurczaka z pieczarkami i mozzarellą. Potrawa prosta w przygotowaniu. Filety w przyprawach i pieczarki delikatnie smażę, a następnie wszystko krótko duszę pod przykryciem. Podaj to danie na niedzielny obiad lub na ciepły poczęstunek dla gości 🙂
Składniki
- 3 małe filety z kurczaka
- 2 szklanki obranych mini pieczarek przekrojonych na pół
- 3 grubsze plasterki mozzarelli
- garść posiekanego szczypiorku lub pietruszki
- garść pomidorków koktajlowych
- olej do smażenia
Przyprawy
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
Flety kurczaka, dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Delikatnie rozbijam tłuczkiem i posypuję przyprawami z każdej strony.
Na rozgrzany olej daję pieczarki, smażę je krótko do czasu, kiedy lekko zmienią kolor. Odkładam na talerzyk.
Filety smażę na tej samej patelni, na małym ogniu z każdej strony na rumiano.
Na każdy filet, daję plasterek mozzarelli i porcję pieczarek. Między porcjami mięsa, rozkładam pomidorki koktajlowe. Przykrywam patelnię i wszystko duszę, do czasu kiedy ser się roztopi.
Gotowe porcje, posypuję zieleniną, od razu podaję. Smacznego 🙂
4 komentarze
Ostatnio mamy fazę na pieczarki 😀 Bardzo smaczne połączenie 🙂
Bardzo apetyczny ten pomysł 🙂
Tak podanego kurczaczka zjadła bym bez mrugnięcia okiem 😉 😀
Bardzo fajny pomysł, kurczak i pieczarki to smaczny duet, a ser to dodatkowy bonus 🙂