Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Dobra szarlotka orkiszowa

Dobra szarlotka orkiszowa

by admin
szarlotka z mąki orkiszowej
Print Friendly, PDF & Email

Wyjątkowa szarlotka z użyciem szlachetnej mąki orkiszowej. Ta mąka bez modyfikacji genetycznych, nie potrzebuje środków ochrony roślin, ma więcej wartości odżywczych, błonnika, białka, witamin i minerałów w porównaniu do zwykłej mąki pszennej 😀 Jabłek do szarlotki nie musisz smażyć, wystarczy w dłoniach wycisnąć nadmiar soku. Lubię piec łatwe i smaczne ciasta, ta zdrowsza wersja szarlotki, to coś dla mnie 🙂

szarlotka z mąki orkiszowej

Składniki na szarlotkę orkiszową / foremka 24x24cm

  • 2 szklanki maki orkiszowej u mnie typ 450
  • 200 g masła
  • 1 jajko lub 2 żółtka ( jeżeli dodasz żółtka, ciasto będzie bardziej kruche )
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5-6 sztuk twardych jabłek

Do miski daj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, dodaj pokrojone na kawałki masło, składniki zacznij wyrabiać w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko lub 2 żółtka i nadal wyrabiaj składniki. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kleić, dodaj jeszcze odrobinę mąki, ciasto nie musi być jednak bardzo zbite. Ciasto ukształtuj w kulę, podziel na dwie części ( jedna może być większa ). Większą część daj do lodówki, mniejszą daj do zamrażarki.

Jabłka obierz, zetrzyj na grubych oczkach i odstaw.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta pokrój na grubsze plastry i rozłóż na spodzie foremki. Palcami lub za pomocą małego wałeczka, połącz kawałki ciasta tak, żeby ciasto pokryło cały spód. Spód ponakłuwaj widelcem i daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj około 10 minut, aż wierzch spodu lekko stwardnieje.

Z jabłek partami wyciskaj w dłoni nadmiar soku. Jabłka rozkładaj na podpieczonym spodzie, delikatnie posyp cynamonem. Na jabłka zetrzyj mniejszą część ciasta.

Szarlotkę piecz około 60 minut, do mocnego zrumienienia. Gotową szarlotkę orkiszową, możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

You may also like

Leave a Comment