Zupa, którą trzeba zrobić w sezonie na cukinię. Jeżeli masz cukinię z ogródka, nie musisz obierać skórki, skórka cukinii ma więcej cennych witamin, niż miąższ. Polecam ten gęsty i pożywny krem warzywny, podany z chrupiącymi grzankami ziołowymi, smakuje wybornie 🙂

Składniki na zupę z cukinii i kalafiora
- 2 mniejsze cukinie
- 1/2 małego kalafiora
- 4 małe ziemniaki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka śmietankowego serka topionego
- około 1 litr gorącej wody lub bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka curry i 1łyżeczka tymianku
Grzanki czosnkowo – ziołowe
- kilka kromek bagietki
- łyżka drobno posiekanych ziół ( szczypiorek, koperek lub pietruszka )
- 2 ząbki czosnku
- oliwa lub masło
Cukinię, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój na większą kostkę. Kalafiora podziel na różyczki, czosnek drobno posiekaj.
Na dnie garnka rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę i cukinię. Warzywa smaż mieszając, aż cukinia lekko zmięknie. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Do garnka dolej około 1 litra gorącej wody lub bulionu, dorzuć ziemniaki, gotuj wszystko około 15 minut. Następnie dodaj tymianek, curry i kalafior, gotuj kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania, dodaj serek śmietankowy, pomieszaj i dopraw zupę do smaku wg. uznania.
Na koniec zmiksuj zupę na krem. Zupę na talerzu można posypać mieloną, ostrą papryką.
Grzanki delikatnie polej oliwą i posyp świeżymi ziołami, daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kromki zapiekaj około 8 minut, aż staną się delikatnie rumiane. Gotowe grzanki, możesz natrzeć czosnkiem 🙂
Smacznego 🙂


