Home Dania i dodatki Zupa z cukinii i kalafiora z ziołowymi grzankami

Zupa z cukinii i kalafiora z ziołowymi grzankami

by admin
Print Friendly, PDF & Email

Zupa, którą trzeba zrobić w sezonie na cukinię. Jeżeli masz cukinię z ogródka, nie musisz obierać skórki, skórka cukinii ma więcej cennych witamin, niż miąższ. Polecam ten gęsty i pożywny krem warzywny, podany z chrupiącymi grzankami  ziołowymi, smakuje wybornie 🙂

Zupa z cukinii i kalafiora z ziołowymi grzankami

Składniki na zupę z cukinii i kalafiora

  • 2 mniejsze cukinie
  • 1/2 małego kalafiora
  • 4 małe ziemniaki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka śmietankowego serka topionego
  • około 1 litr gorącej wody lub bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka curry i 1łyżeczka tymianku

Grzanki czosnkowo – ziołowe

  • kilka kromek bagietki
  • łyżka drobno posiekanych ziół ( szczypiorek, koperek lub pietruszka )
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa lub masło

Cukinię, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój na większą kostkę. Kalafiora podziel na różyczki, czosnek drobno posiekaj.

Na dnie garnka rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę i cukinię. Warzywa smaż mieszając, aż cukinia lekko zmięknie. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.

Do garnka dolej około 1 litra gorącej wody lub bulionu, dorzuć ziemniaki, gotuj wszystko około 15 minut. Następnie  dodaj tymianek, curry i kalafior, gotuj kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania, dodaj serek śmietankowy, pomieszaj i dopraw zupę do smaku wg. uznania.

Na koniec zmiksuj zupę na krem. Zupę na talerzu można posypać mieloną, ostrą papryką.

Grzanki delikatnie polej oliwą i posyp świeżymi ziołami, daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kromki zapiekaj około 8 minut, aż staną się delikatnie rumiane. Gotowe grzanki, możesz natrzeć czosnkiem 🙂

Smacznego 🙂

 

You may also like

Leave a Comment