Wystarczył jeden wieczór łuskania orzechów z koleżanką, aby pozyskać sporą ilość cennego w składniki odżywcze produktu. Orzechy włoskie, to skarbnica witamin z grupy B, witamin A, C, E, oraz witaminy K. Orzechy włoskie, zawierają również cenny nienasycony kwas tłuszczowy. Regularne spożywanie nawet niewielkiej ilości orzechów włoskich dziennie, pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, wspiera układ odpornościowy, nerwowy i krwionośny 🙂
Moje ciasto z mielonymi orzechami, jest treściwe i pożywne, z mocno wyczuwalnym smakiem świeżo zmielonych orzechów włoskich. Bardzo dobrze się przechowuje. Sprawdzi się na Święta, Nowy Rok, czy po prostu na niedzielę 🙂
Składniki na ciasto z mielonymi orzechami / foremka 10 x 25 cm
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 150 g cukru
- 200 g miękkiego masła
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 5 łyżek mleka w temperaturze pokojowej
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 ml słodkiej śmietanki
- garść posiekanych orzechów włoskich
Miękkie masło, miksuj z cukrem przez kilka minut. Stopniowo dodaj po jednym jajku, za każdym razem miksuj do połączenia składników.
Dodaj zmielone orzechy włoskie, mieszaj ponownie do połączenia.
Dodaj w dwóch porcjach mleko, i na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksuj, tylko do dokładnego połączenia, nie dłużej.
Ciasto przełóż do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
W małym naczyniu podgrzewaj śmietankę i posiekaną czekoladę, mieszaj do połączenia. Gotową masę czekoladową, polej ciasto, posyp siekanymi orzechami, zostaw do schłodzenia 🙂
Smacznego 🙂