Home Dania i dodatki Zupa porowa z kurczakiem i ryżem

Zupa porowa z kurczakiem i ryżem

autor admin
Zupa porowa z ryżem i kurczakiem
Print Friendly, PDF & Email

Kolorowa i lekko pikantna zupa na rosole z porem, kurczakiem i ryżem. Dodatek ryżu sprawia, że potrawa jest sycąca i pożywna. Zupa zdrowa, łatwa do zrobienia, polecam na rodziny obiad 🙂

Zupa porowa z ryżem i kurczakiem

Składniki na zupę porową z ryżem i kurczakiem

  • około 2,5 l. wody
  • 2 małe pory
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 małych pałeczek kurczaka
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 3 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
  • 3 liście laurowe + 4 ziarenka ziela angielskiego
  • płaska łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta chili

Ryż opłukaj na sitku. Pałeczki kurczaka umyj w zimniej wodzie.

Wodę zagotuj z liściem laurowym, zielem angielskim, dodaj też pałeczki kurczaka. Gotuj wszystko około 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem.

Marchewki i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na wiórki. Starte warzywa, dodaj do wywaru z kurczakiem.

Pory natnij wzdłuż, umyj i pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj pokrojonego pora, smaż mieszając kilka minut, aż por zmięknie i odparuje wodę.

Pałeczki kurczaka wyciąg z wywaru, usuń skórę i kości, mięso pokrój w paski.

Do wywaru dodaj ryż, por z patelni, mięso kurczaka i majeranek. Gotuj całość około 20 minut, aż ryż zmięknie. Trzy łyżki śmietany 18% zahartuj gorącą wodą i dodaj do zupy. Na koniec dopraw zupę do smaku i podawaj.

Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

Zostaw komentarz