Kolorowa i lekko pikantna zupa na rosole z porem, kurczakiem i ryżem. Dodatek ryżu sprawia, że potrawa jest sycąca i pożywna. Zupa zdrowa, łatwa do zrobienia, polecam na rodziny obiad 🙂
Składniki na zupę porową z ryżem i kurczakiem
- około 2,5 l. wody
- 2 małe pory
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 małych pałeczek kurczaka
- 3/4 szklanki ryżu
- 3 łyżki śmietany 18% do zup i sosów
- 3 liście laurowe + 4 ziarenka ziela angielskiego
- płaska łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta chili
Ryż opłukaj na sitku. Pałeczki kurczaka umyj w zimniej wodzie.
Wodę zagotuj z liściem laurowym, zielem angielskim, dodaj też pałeczki kurczaka. Gotuj wszystko około 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
Marchewki i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na wiórki. Starte warzywa, dodaj do wywaru z kurczakiem.
Pory natnij wzdłuż, umyj i pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj pokrojonego pora, smaż mieszając kilka minut, aż por zmięknie i odparuje wodę.
Pałeczki kurczaka wyciąg z wywaru, usuń skórę i kości, mięso pokrój w paski.
Do wywaru dodaj ryż, por z patelni, mięso kurczaka i majeranek. Gotuj całość około 20 minut, aż ryż zmięknie. Trzy łyżki śmietany 18% zahartuj gorącą wodą i dodaj do zupy. Na koniec dopraw zupę do smaku i podawaj.
Smacznego 🙂