Ta chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i kukurydzy, to samo zdrowie. To świetny dodatek do dań mięsnych i rybnych, ale sprawdzi się również jako lekka przekąska dla gości. Wypróbuj ten przepis z wybranym sosem i przekonaj się, jak dobrze smakuje ta surówka 🙂
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy
- jedna mała kapusta pekińska lub 1/2 dużej
- 2 mniejsze marchewki
- mała cebula dymka
- mała puszka kukurydzy
Sos nr 1.
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ketchupu
Sos nr. 2
- pełna łyżka gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 starty ząbek czosnku
Liście kapusty umyj i osusz papierowym ręcznikiem, drobno poszatkuj. Daj do miseczki, delikatnie posyp solą, pomieszaj.
Marchewki zetrzyj na dużych oczkach. Cebulkę dymkę, drobno pokrój. Kukurydzę osącz na sitku.
Do kapusty dodaj marchewkę, cebulę i kukurydzę, składniki pomieszaj.
Wybrane składniki na sos pomieszaj i dodaj do surówki. Surówka z kapusty pekińskiej gotowa 🙂
Smacznego 🙂