Home Na słodkoCiasta z owocami Sernik na ciemnym spodzie z brzoskwiniami

Sernik na ciemnym spodzie z brzoskwiniami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Dla odmiany, przygotowałam sernik na kruchym spodzie z kakao i z brzoskwiniami. Sernik jest delikatny i puszysty, z brzoskwiniami prosto z drzewa, będzie równie smaczny, jak z brzoskwiniami z puszki.

Sernik z brzoskwiniami na ciemnym spodzie, to pyszne – sezonowe ciasto do wakacyjnej kawy 🙂

Sernik na ciemnym spodzie z brzoskwiniami

Składniki na sernik z brzoskwiniami / foremka 24 x 24 cm lub 22 x 30 cm.

Składniki na ciasto kruche
  • 125 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %

Sypkie składniki daj do miseczki i pomieszaj. Dodaj masło pokrojone ma małe kawałki i połącz składniki, do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko zagniataj ciasto. Z ciasta uformuj kulę i podziel ją na dwie równe części. Ciasto owiń folią spożywczą i daj do zamrażarki.

Składniki na sernik
  • 1 kg zmielonego sera z wiaderka
  • 4 duże jajka
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g )

Dodatkowo – puszka brzoskwiń w syropie lub 3 duże brzoskwinie bez skórki, pokrojone na większe kawałki

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki na masę serową, daj do misy miksera i połącz na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta zetrzyj na grubych oczkach i równomiernie rozłóż na papierze. Ciasto podpiecz w temperaturze 180 stopni, przez 10 minut.

Na podpieczony spód, równomiernie przełóż masę serową, na masę rozłóż kawałki brzoskwiń, na brzoskwinie zetrzyj drugą połowę ciasta.

Sernik z brzoskwiniami piecz około 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.

Sernik pieczony na większej blaszce, będzie miał cieńszą warstwę kruchego ciasta. Sernik można przechowywać w lodówce, lub w temperaturze pokojowej. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

4 komentarze

Maminek 9 lipca 2024 - 20:24

Pyszności! Wygląda pięknie i baaardzo apetycznie!

Odpowiedź
admin 11 lipca 2024 - 21:27

Dziękuję 🙂

Odpowiedź
Kuchcik gotuje 10 lipca 2024 - 10:00

Pyszne połączenie Chętnie wypróbuję przepis

Odpowiedź
admin 11 lipca 2024 - 21:26

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz