Home Dania i dodatki Gulasz z wiosennych warzyw z kurczakiem

Gulasz z wiosennych warzyw z kurczakiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Gulasz z udziałem wiosennych warzyw – marchewki, pora, kalafiora i cebuli. Potrawa zdrowa, bardzo aromatyczna, doprawiona mieszanką ziół tajskich, odrobiną curry i sosem sojowym. Bezproblemowy i łatwy obiad dla całej rodziny.

Zapewniam Was, jest naprawdę pyszny 🙂

Składniki na gulasz z wiosennych warzyw

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 młode marchewki
  • 1/2 małego kalafiora
  • 1 por ( jasna i jasnozielona część )
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżeczka ziół tajskich, 1/2 łyżeczki curry, 2 łyżki sosu sojowego, pieprz
  • garść posiekanego szczypiorku
  • olej do smażenia

Filet kurczaka pokrój na małe kawałki, delikatnie posyp mąką kukurydzianą i pieprzem. Por i marchewki, pokrój na plasterki. Kalafior podziel ma małe różyczki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.

Na dnie większej patelni, rozgrzej 2 -3 łyżki oleju. Dodaj kurczaka, mięso smaż mieszając, do czasu kiedy zmieni kolor. Dodaj czosnek i cebulę, nadal chwilę smaż mieszając.

Teraz dodaj por, marchewkę i 1/2 szklanki gorącej wody. Wszystko gotuj na małym ogniu pod przykryciem, około 8 minut. Dodaj przyprawy – zioła tajskie, curry, sos sojowy, pomieszaj i dodaj różyczki kalafiora. Całość gotuj kolejne 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się.

W razie potrzeby dopraw do smaku. Gulasz z warzyw podawaj z ryżem, posypany szczypiorkiem lub pędami cebuli 🙂 Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

Zostaw komentarz