Przepis na aromatyczne kawałki indyka, w sosie curry z warzywami. To dość szybki i zdrowy obiad, który możesz modyfikować wg. własnych upodobań. Polecam na obiad dla całej rodziny 🙂
Potrawka z indyka w sosie curry z warzywami
- 1/2 mniejszej piersi indyka
- 1 duża marchewka starta na cienkie plasterki
- 1 i 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 płaskie łyżeczki curry
- 200 ml mleczka kokosowego, lub 100 ml słodkiej śmietanki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Pierś indyka pokrój na większe kawałki, delikatnie posyp solą, przyprawą curry i mąką kukurydzianą.
Na dnie większej patelni rozgrzej olej, dodaj mięso. Kawałki indyka smaż mieszając, do czasu, kiedy zmieni kolor. Dodaj sos sojowy i drobno posiekany czosnek, pomieszaj i nadaj chwilę wszystko podgrzewaj.
Teraz dolej 1/2 szklanki ciepłej wody, całość gotuj na małym ogniu, około 20 minut. Dodaj mrożony groszek i marchewkę startą na plasterki. Całość ponownie gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodaj mleczko kokosowe lub słodką śmietankę. Jeżeli będzie taka potrzeba, potrawkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko jeszcze chwilę podgrzewaj, około 3 minuty.
Potrawka z indyka w sosie curry z warzywami, najlepiej smakuje z ryżem lub z makaronem. Smacznego 🙂