Home Dania i dodatki Wege nuggetsy – sposób na zdrową przekąskę

Wege nuggetsy – sposób na zdrową przekąskę

autor admin
Wege nuggetsy - sposób na zdrową przekąskę
Print Friendly, PDF & Email

Nuggetsy roślinne, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych przekąsek. Są smaczne i zdrowe, przypadną do gustu zarówno osobom jedzącym mięso, jak i ograniczającym jego spożycie, również dzieciom!

Co najistotniejsze, pyszne wege nuggetsy można przyrządzić w łatwy sposób samodzielnie w domu 🙂

Wege nuggetsy  - sposób na zdrową przekąskę

 

Nuggetsy z kalafiora

By przygotować nuggetsy roślinne, można wykorzystać np. kalafior. Wystarczy podzielić warzywo na różyczki, ugotować w osolonej wodzie lub na parze, rozgnieść widelcem i poczekać aż kalafior ostygnie. Następnie trzeba dodać do niego przepuszczony przez praskę czosnek, mąkę i przyprawy oraz wymieszać. Za panierkę posłużą płatki kukurydziane, w których należy obtoczyć uformowane wege nuggetsy. Nuggetsy, kładzie się w natłuszczonej foremce do zapiekania, i piecze do zarumienienia z obu stron, w temperaturze 200 stopni C.

Nuggetsy z boczniaków

Inne apetyczne nuggetsy roślinne, to te z boczniaków. Grzyby trzeba wyczyścić i umyć, a potem podzielić na mniejsze kawałki.  Do miski należy wsypać mąkę, opcjonalnie jajko, przyprawy i wodę. Po wymieszaniu, powinno powstać lejące ciasto naleśnikowe do maczania boczniaków. Jeśli jest zbyt gęste, konieczne będzie rozrzedzenie go wodą. Jako panierka posłużą rozkruszone płatki kukurydziane lub panierka panko, bądź po prostu bułka tarta. Po zamoczeniu boczniaków w cieście, trzeba obtoczyć je w panierce, a następnie usmażyć wege nuggetsy na oleju, lub upiec w piekarniku na złoty kolor.

Nuggetsy sojowe

Nuggetsy roślinne z soi stanowią alternatywę dla tradycyjnej wersji popularnych, mięsnych nuggetsów. Kotlety sojowe należy wrzucić do wrzątku z przyprawami i gotować 7-10 minut. Potem trzeba będzie odsączyć je z wody i poczekać chwilę, aż ostygną. Następny krok, to pokrojenie kotletów na mniejsze części i rozdrobnienie ich w blenderze. Dodaje się do nich posiekany czosnek, musztardę, sos sojowy, płatki drożdżowe i mąkę. Można doprawić masę dodatkową porcją soli i pieprzu. Najlepiej jest wymieszać ją rękami, do uzyskania dość zwartej i lepiącej się konsystencji. Formuje się z niej małe wege nuggetsy i obtacza w sezamie. Przekąskę należy smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu do momentu ich zarumienienia. Gdy będzie gotowa, trzeba odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionym sosem. Pyszną alternatywę dla nuggetsów przygotowanych w domu, stanowią te gotowe, wchodzące w skład oferty Garden Gourmet.

 

Nuggetsy z selera

Nuggetsy roślinne z selera to kolejna alternatywa klasycznych nuggetsów. Robi się je z wykorzystaniem wodorostów nori – trzeba je zalać w szklance z wodą i poczekać 5 minut do ich napęcznienia. Część z nich zostanie użyta do gotowania selera, a część  w panierce. Selera należy obrać i pokroić w plastry o grubości 1,5 – 2 cm. Po włożeniu plasterków selera do garnka, zalewa się go wodą i dodaje 5 łyżeczek napęczniałych nori, rozgnieciony ząbek czosnku, sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liście laurowe i ziela angielskie. Całość trzeba gotować około 20 minut, a następnie odcedzić selera i odstawić do ostygnięcia. Panierkę wykonuje się z mąki, wody, sosu sojowego i reszty nori. Selera należy obtoczyć w papce, a potem w suchej panierce z płatków kukurydzianych lub bułki tartej. Wege nuggetsy smaży się do zarumienienia, a potem odsącza z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego 🙂

 

Obraz autorstwa – mdjaff na Freepik 

Wpis sponsorowany

 

Powiązane posty

Zostaw komentarz