Pączki robię bardzo rzadko, najczęściej sięgam po przepis na łatwe pączki na suszonych drożdżach. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, trzymaj je blisko źródła ciepła. Wszystkie składniki powinny być dobrej jakości i w temperaturze pokojowej, a mleko lekko podgrzane, ale nie gorące. Pączki rosną znakomicie i tak samo smakują 🙂
Składniki na łatwe pączki na Tłusty Czwartek / około 22 sztuki
- 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
- 3 mniejsze jajka
- 100 g roztopionego masła
- 70 g cukru z prawdziwą wanilią
- pół łyżeczki soli
- 2 -3 łyżki rumu lub spirytusu
- 250 ml letniego mleka
- 10 g drożdży suchych
- olej, do smażenia około 1 litr
- konfitura, dżem lub powidła do nadziewania
Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z suszonymi drożdżami. Dodaj pozostałe składniki ( oprócz tłuszczu ).
Zacznij wyrabiać ciasto za pomocą haka, lub ręcznie. Pod koniec dodaj rozpuszczony tłuszcz.
Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż ciasto będzie gładkie, sprężyste i miękkie. Ciasto będzie się kleić, staraj się jednak nie dosypywać mąki.
Wyrobione ciasto uformuj w kulę i daj do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, około 60 minut. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia.
Po tym czasie, ciasto przełóż na oprószony mąką blat, ponownie krótko wyrabiaj. Teraz ręcznie formuj pączki.
Odrywaj kawałki ciasta, około 50 g na każdy pączek. W tym momencie, należy je nadziać konfiturą. Na lekko spłaszczony kawałek ciasta daj łyżeczkę konfitury lub dżemu, brzegi starannie zlep, aby nadzienie w czasie smażenia nie wydostało się na zewnątrz.
Uformuj kulki i odłóż na posypany mąką blat lub matę. Ponowienie zostaw pączki do napuszenia, około 20 -25 minut. Pączki powinny być napuszone, ale nie przerośnięte.
W niewysokim garnku z szerszym dnem, rozgrzej olej do temperatury 175 stopni C. Smaż pączki po kilka minut, z każdej strony. Temperatura smażenia nie powinna być za wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją, a w środku pozostaną surowe.
Pączki wyciągaj łyżką cedzakową i odkładaj do osączenia na papierowy ręcznik. Można pączki polukrować lub posypać cukrem pudrem. Ja lubię lukier cytrynowy, niepełna szklanka cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny. Smacznego 🙂
1 komentarz
Piękne i apetyczne 😀