Home Na słodkoBabki i muffiny Zakręcone ciasto drożdżowe z cynamonem i kakao

Zakręcone ciasto drożdżowe z cynamonem i kakao

autor admin
Zawijane ciasto drożdżowe z kakao i cynamonem
Print Friendly, PDF & Email

Dla wielbicieli cynamonu i kakao, przygotowałam miękkie ciasto drożdżowe w formie zawijanki. Ciasto po przekrojeniu, tworzy apetyczny wzorek pachnący cynamonem. Dla osób, które mają trochę wprawy w pieczeniu chlebów i ciast drożdżowych, wykonanie nie powinno przysparzać problemów. Pyszny i aromatyczny śniadaniowy dodatek, do kubka gorącej kawy 🙂

Zawijane ciasto drożdżowe z kakao i cynamonem

Składniki na zawijane ciasto drożdżowe z kakao i cynamonem

  • 7 g drożdży instant
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko ( dodatkowo 1 jajko do smarowania )
  • 1 pełna łyżka cukru
  • 1/3 szklanka letniego oleju roślinnego
  • około 500 g. mąki pszennej

Nadzienie

  • 4  łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka cynamonu
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1 pełna łyżka masła

Olej delikatnie podgrzej.

Do letniego ( nie gorącego ) mleka daj drożdże i cukier, pomieszaj. Po chwili, dodaj 3 łyżki mąki, jajko i żółtko, ponownie pomieszaj rózgą kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce.

Kiedy zaczyn zacznie pracować ( urośnie ), stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zacznij wyrabiać ciasto. Do postrzępionej masy, dodaj letni olej. Wyrabiaj ciasto do czasu, kiedy będzie elastyczne i gładkie ( około 8 minut ). Mąkę dosypujemy stopniowo, tak, żeby składniki połączyły się z zwarte, ale niezbyt twarde ciasto.

Ciasto daj do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce, na około 50 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Masło rozpuść na małym ogniu.

Na posypanym mąką blacie, rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1,5 cm. Rozpuszczonym masłem posmaruj ciasto i równomiernie posyp cukrem, cynamonem i kakao.

Ciasto potnij w szerz na około 7 pasków. Paski można dodatkowo przeciąć na pół, na krótszych łatwiej się pracuje.

Przygotuj większą tortownicę, lub foremkę na tarty. Na środku foremki, zwiń pierwszy pasek na kształt ślimaka, pozostałe paski owijaj wokół niego. Brzegi pasków można zlepiać z ciastem. Gotową zawijankę posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 40 minut, do mocnego zrumienienia. Gotowe ciasto odstaw na kratkę do przestudzenia. Smacznego 🙂

Powiązane posty

4 komentarze

Marta 4 grudnia 2022 - 21:00

Wygląda pysznie

Odpowiedź
iza 4 grudnia 2022 - 21:13

drożdżowe to jedne z moich ulubionych ciast

Odpowiedź
Iwona T. 4 grudnia 2022 - 22:36

Ale pięknie i smakowicie wygląda 😀

Odpowiedź
Monika-smakołyki na diecie 5 grudnia 2022 - 21:47

uwielbiam drożdżowe ciasto, ale jeszcze tak go nie robiłam, pora nadrobić:) pięknie się prezentuje:)

Odpowiedź

Zostaw komentarz