Jesienna, lekko pikantna zupa – krem z dyni, pomidorów z puszki, cebuli i czosnku. Przygotowanie takiej zdrowej zupy, nie zajmie Ci dużo czasu. Zupa niskokaloryczna – bez śmietany, serka topionego, czy mleka kokosowego.
Popołudnie, z miseczką rozgrzewającej zupy o słonecznym kolorze, na pewno odmieni jesienne nastroje 🙂
Składniki na rozgrzewającą zupę dyniowo – pomidorową
- 500 g obranej i pokrojonej dyni ( dynia piżmowa lub hokkaido )
- 2 mniejsze ziemniaki
- 1 cebula i 4 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 litr bulionu ( u mnie na szyi indyka )
- 1 łyżeczka kurkumy
- papryka chili w proszku na koniec łyżeczki
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- do podania pestki dyni / oliwa lub ocet balsamiczny
Do gorącego bulionu daj ziemniaki pokrojone w kostkę, całość gotuj na małym ogniu.
Na dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, kiedy cebula się zeszkli, dorzuć dynię pokrojoną w kostkę. Całość smaż mieszając od czasu, do czasu, około 10 minut.
Zawartość patelni, dodaj do bulionu, dodaj też pomidory z puszki, wszystko gotuj do czasu, kiedy dynia będzie miękka.
Dodaj bazylię, paprykę i kurkumę, pomieszaj, gotuj jeszcze chwilę. Na koniec, zmiksuj zupę na krem. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Gorącą zupę, rozlej do miseczek. Posyp pestkami dyni, można spryskać oliwą lub octem balsamicznym. Smacznego 🙂
2 komentarze
Super zupka 🙂
Piękny kolor. Taka zupka rozchmurzy nawet najbardziej szarą jesienną aurę. 🙂