Krótka historia starożytnej Chorwacji
Od pierwszych mieszkańców, ziemie dzisiejszej Chorwacji, nazwane były Ilirią. Od Dalmatów, którzy osiedlili się w środkowej części kraju, pochodzi dzisiejsza nazwa Dalmacja. Pierwszy i drugi wiek naszej ery, to rozkwit potęgi Cesarstwa Rzymskiego na Bałkanach.
Pozostałościami po panowaniu rzymskim, na terenie dzisiejszej Chorwacji są rozrzucone wzdłuż wybrzeża, średniowieczne miasta rzymskie z imponującymi zabytkami. Dobrym przykładem jest amfiteatr Arena w Puli, oraz zbudowany na przełomie II i III w. przez cesarza Dioklecjana, monumentalny pałac, który dał początek miastu Aspalathos ( obecnie Split ).
W czasie wielkiej wędrówki Słowian, na Półwysep Bałkański dotarło plemię Chorwatów. Po krótkim okresie niezależności, Chorwacja zostaje przyłączona do Węgier. W XIX wieku, budzi się w Chorwatach świadomość narodowa. W XX w. Chorwacja wchodzi w skład Jugosławii. Po rozpadzie kraju i brutalnej wojnie domowej, Chorwacja w pełni odzyskuje niepodległość i staje się niezależnym państwem.
Miasta, które trzeba zobaczyć
Zadar – warto poświęcić kilka chwil, na na zwiedzanie średniowiecznych zabytków w obrębie starówki. W tym ruin rzymskiego forum – symbolu miasta, murów obronnych, renesansowej bramy – Kopnena Vrata z czasów, gdy Zadarem władała Wenecja. Zadar, to również dobra baza wypadowa, stąd można wyruszyć na zwiedzanie Parku Narodowego Kornati, Rijeki, Zagrzebia, czy do miejscowości Nin, gdzie znajdują się zabytki okresu rzymskiego. W Zadarze produkowany jest słynny wiśniowy likier maraschino, warto go spróbować 🙂 Wieczorem warto przejść się nadmorską promenadą i posłuchać melodii, do której nuty piszą morskie fale.
Szybenik – może się pochwalić urokliwą starówką i piękną, monumentalną Katedrą św. Jakuba, zbudowaną w całości z marmuru i ciosanego kamienia. Nad miastem góruje twierdza św. Michała, warto wspiąć się na wzgórze, by podziwiać wspaniałą panoramę miasta – jak na dłoni widać stary i nowy Szybenik, piękny port, rozsiane u wybrzeży wysepki. Bardzo urokliwe są mieszczańskie kamienice, obramujące wąskie uliczki starówki.
Trogir – to niezwykłe żywe miasto – muzeum, położone na przybrzeżnej wysepce, otoczone wodami Adriatyku, z plątaniną uliczek i kameralnych zaułków. Starówka Trogiru, urzeknie każdego malkontenta. Najważniejszym zabytkiem Trogiru jest Katedra św. Wawrzyńca, z dumnie wznoszącą się dzwonnicą. Na placu Jana Pawła zobaczymy ratusz, zaprojektowany w stylu weneckim . Warto zobaczyć również, wybudowaną przez wenecjan w XV wieku, Twierdzę Kamerlengo. Twierdza była elementem średniowiecznej fortyfikacji miasta. Dzień zakończ spacerem nadmorskim bulwarem, pośród palm i lokalnych kafejek.
Spilt – drugie co do wielkości miasto Chorwacji, o dużym znaczeniu kulturalnym, gospodarczym. Co roku przyjeżdżają do niego turyści z całego świata, aby zobaczyć pozostałości pałacu cesarza rzymskiego Dioklecjana z III i IV w. Po upadku imperium, ludność miasta osiedliła się w pałacu, czyniąc z korytarzy ulice, a z cesarskich komnat mieszkania. Dziś pozostałości monumentalnej budowli, obejmują niemal połowę Starego Miasta. Piękna promenada w Spicie, to gwarne miejsce towarzyskich spotkań, picia kawy na tarasach i w restauracji.
Dubrownik – Wypowiadając opinię, że Dubrownik to najpiękniejsze miasto na świecie, niewiele się ryzykuje. Stare miasto, zostało wpisane na listę UNESCO. Większość zabudowy powstała po trzęsieniu ziemi, które w 1667 r, zniszczyło miasto. Pobyt tutaj, najlepiej rozpocząć od wejścia na wzgórze Sro, lub dojazdu samochodem do miejsca widokowego przy magistrali. Stąd rozciąga się przepiękny widok marzeń. Całość wtapia się w szmaragdową toń Adriatyku. Na dokładne zwiedzanie Dubrownika, nie starczyłoby wakacji, stary Dubrownik jest miastem – muzeum. Największą atrakcją, są mury miejskie, uważane za najpiękniejsze mury miejskie na świecie.
Wyjeżdżając na wakacje w Chorwacji, najczęściej szukamy pokoju na własną rękę, lub decydujemy się na wyjazd zorganizowany. Obecnie biuro podróży Itaka, posiada w ofercie bardzo wygodną opcję – z dojazdem własnym, można zarezerwować wygodny pokój w pensjonatach o różnych standardach, również w hotelach z pełnym i niepełnym wyżywieniem.
Chorwacka kuchnia
Od początków Chorwacji swoje ślady, również kulinarne pozostawili tu Rzymianie, Grecy, Węgrzy, Turcy, Włosi. Kuchnia Chorwacji, w zależności od regionu jest zróżnicowana. W całej Chorwacji, popularne są potrawy z ryb i owoców morza np. brodetto, gulasz z ryb morskich w sosie pomidorowym, kałamarnice faszerowane czosnkiem i pietruszką, dorsz w białym winie.
Nie mniej popularne są dania z mięs – gulasze, sznycle cielęce smażone, a następnie duszone w winie, pieczeń wieprzowa z farszem śliwkowym duszona w śliwowicy, czy żeberka w chrzanie. W Chorwacji można również zjeść orientalne cevapcici – to siekane, dobrze doprawione mięso na patyku, przygotowane na ruszcie.
W Chorwacji bardzo popularne są potrawy z warzyw – zapiekana musaka, punjene paprike ( faszerowana papryka )i faszerowane bakłażany, sarme ( gołąbki z najczęściej kiszonej kapusty ). Do potraw często podawane są sałatki ze świeżych i kiszonych warzyw, z owczego sera, ziemniaki smażone z czosnkiem i kapustą, grillowana papryka w sosie słodko – kwaśnym, czy warzywny sos ajvar.
Chorwacka Faszerowana Papryka
- 10 szt. podłużnej, żółtej papryki
- 500 g mielonego mięsa ( wieprzowe, jagnięce, udziec indyka )
- 200 g ryżu
- 1 duża cebula drobno pokrojona
- 3 ząbki drobno startego czosnku
- 1 jajko
- garść świeżo posiekanej pietruszki
- do smaku – sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw, odrobina ostrej papryki
Sos pomidorowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 g passaty pomidorowej
- przyprawy i zioła, 3 liście laurowe, 2 gałązki rozmarynu
- woda
Do miski daj mięso, ryż, jajko, cebulę zrumienioną na oliwie, pietruszkę, czosnek i przyprawy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie połącz i odstaw na 30 minut do lodówki.
Papryki umyj, odetnij czapeczki, usuń gniazda nasienne i białe błonki. Następnie napełniaj papryki do 3/4 wysokości.
Na dnie garnka podgrzej masło, dodaj mąkę i mieszaj intensywnie, do czasu, kiedy mąka lekko się zarumieni. Dolej przecier pomidorowy, pomieszaj i dopraw do smaku.
Papryki ułóż ciasno w pozycji pionowej, farszem do góry. Dolej tyle wody, żeby papryki były w całości zakryte. Możesz dorzucić do garnka 3 liście laurowe, 2 gałązki rozmarynu. Od zagotowania, gotuj około 70 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
Papryki dodawaj w towarzystwie sosu pomidorowego, prosto z garnka. Smacznego 🙂
Uwagi – proporcje ryżu i mięsa, można zmieniać wg. upodobań. Do tej potrawy najlepszy będzie garnek, w którym papryki będą ułożone pionowo, jedna obok drugiej. Papryki można gotować w wodzie, a sos pomidorowy podać osobno 🙂
Wpis sponsorowany / Bibliografia – Chorwacja – Jarosław Swajdo
4 komentarze
Chorwacja to kierunek, który chciałabym kiedyś zaliczyć. Póki co spróbuję smaków Chorwacji z Twojego przepisu 🙂
Dziękuję, życzę smacznego 🙂
Chętnie zjadłabym Twoje papryki i zobaczyła na żywo Chorwację!
Papryki trzeba zrobić, a za Chorwację trzymam kciuki 🙂