Kawa Mokka, to pyszny włoski napój dla fanów kawy i czekolady. Mokkę, tworzą trzy warstwy – kawowa, czekoladowa i dla dopełnienia przyjemności spienione mleko lub bita śmietana. Część czekoladową, najłatwiej zrobić z rozpuszczalnych czekolady lub kakao do picia, albo z syropu czekoladowego. Można też rozpuścić kilka kostek czekolady w gorącym mleku. Spienione mleko natomiast, można zastąpić bitą śmietaną.
Jak widać, wariantów mokki jest bardzo dużo, wystarczy wybrać swój ulubiony sposób na włoską caffe mocca 🙂
Składniki na Kawę Mokka
- filiżanka espresso z kawiarki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 – 3 łyżeczki czekolady w proszku lub 4 kostki mlecznej / gorzkiej czekolady
- kakao do dekoracji
Do kawy mokka, potrzebna będzie wyższa szklanka. Przyda się też trzepaczka do spieniania mleka.
Przygotuj część czekoladową. W 1/2 filiżanki gorącego mleka, rozpuść czekoladę w proszku lub kostki czekolady.
Resztę mleka podgrzej do temperatury 60 stopni C. Spień mleko za pomocą ubijaczki i odstaw na minutę.
Następnie przelej do szklanki espresso i czekoladę, na wierzch daj spienione mleko, posyp kakao.
Jeżeli wolisz dać na wierzch bitą śmietanę, rozpuść czekoladę w 1/2 szklanki mleka. Wtedy nie będzie potrzebna ubijaczka do spieniania mleka.
Zamieszaj przed podaniem. Smacznego 🙂
1 komentarz
Pachnie luksusem. Już sobie wyobrażam leżak , lekki powiew wiatru od wody i Twoje cudo