Sposób na surówkę z białej kapusty w stylu chińskim, tutaj do warzyw dodaje się zalewę o słodko – kwaśnym smaku, dzięki której surówka smakuje perfekcyjnie. W większości przepisów, proporcje wszystkich składników są takie same. Proponuję zminimalizować ilość cukru, można zastąpić cukier miodem o neutralnym smaku ( rzepakowy, wielokwiatowy ). Surówka oczywiście najsmaczniejsza, z młodą kapustą, chyba wszyscy za nią tęsknimy 😀
Składniki na surówkę w stylu chińskim
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 mała cebulka
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej dymki lub szczypiorku
- czarny sezam ( opcjonalnie )
Składniki na zalewę
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki octu winnego ( w krajach azjatyckich jest to ocet ryżowy )
- 1 – 2 płaskie łyżki cukru lub miodu
Wszystkie składniki na zalewę pomieszaj i lekko podgrzewaj do połączenia składników. Możesz stopniowo dodawać cukier, sprawdzając, czy zalewa jest wystarczająco słodka. Gotową zalewę, odstaw do przestudzenia.
Kapustę drobno posiekaj. Najlepiej za pomocą, specjalnej tarki do kapusty. Daj do miseczki, dodaj sól, wszystko energicznie ugniataj w dłoniach, do połączenia składników. Dodaj marchewkę startą na dużych oczkach, oraz cebulę pokrojoną na małą kostkę, pomieszaj składniki.
Dodaj zalewę, ponownie pomieszaj. Odstaw do lodówki na 60 minut, do schłodzenia. Podawaj do obiadu i kolacji.
Smacznego 🙂