Przygotowanie dietetycznej i soczystej piersi z kurczaka do kanapek, nie zajmie Ci dużo czasu. Mięso przed duszeniem lub pieczeniem, koniecznie zanurz w aromatycznej marynacie. Porcja takiej wędliny, będzie doskonałym dodatkiem do kanapek i do śniadaniówki np. w towarzystwie sałatki.
Dodatkowo masz pewność, że domowej roboty wędlina, nie zawiera konserwantów i innych nie wskazanych dodatków 🙂
Składniki na soczystą pierś kurczaka do kanapek
- 2 filety z kurczaka
Składniki na marynatę
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu z białego wina
- 3 drobno starte ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Piersi umyj, usuń niepotrzebne błonki, osusz papierowym ręcznikiem.
Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie wymieszaj w szklanej miseczce.
Piersi kurczaka obtocz w marynacie, i zostaw w lodówce na około 60 minut.
Sposób nr. 1
Przełóż piersi do rękawa do pieczenia, lub do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Daj do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia, zależy od wielkości fileta.
Sposób nr. 2
Filety daj na niewielką ilość rozgrzanego oleju, smaż na rumiano z każdej strony. Następnie dolej trochę wody i duś pod przykryciem, około 30 minut. Czas duszenia, zależy od wielkości fileta.
Gotowe filety należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Schłodzone mięso, pokrojone na cieniutkie plasterki, doskonale smakuje w towarzystwie warzyw, sałatek i chrupiącej bagietki, czy bułeczki z domowej piekarni 🙂
Smacznego 🙂
3 komentarze
wygląda pycha!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Koniecznie muszę sobie taką zrobić!