Szara reneta jest najlepszą odmianą jabłek na przetwory, do wypieków i do suszenia. Nie wszyscy wiedzą, że ten stary gatunek jabłoni pochodzi z Francji. Został najprawdopodobniej wyhodowany w klasztorze cystersów przed rokiem 1650, i z tego miejsca rozpowszechniony na całą Europę. Warto sięgać po owoce ze starych odmian jabłoni, mają zdecydowanie więcej witaminy C, polifenoli i przeciwutleniaczy.
Kwaskowato – korzenny smak szarej renety, doskonale harmonizuje z kruchym ciastem szarlotki. Reneta nie jest soczysta, więc ciasto nie namoknie od nadmiaru soku. Dobra szarlotka, to uniwersalne ciasto na małe rodzinne okazje 🙂
Składniki na szarlotkę z szarą renetą – blaszka 24/30 cm.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko + 2 żółtka
- 200 g masła
- 2 – 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kg. jabłek szara reneta
- 1 łyżka cynamonu
-
Do miseczki przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na kawałki, całość posiekaj siekaczką. Dodaj jajko i żółtka, oraz śmietanę ( 2 łyżki ). Zacznij wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dodaj kolejną łyżkę śmietany. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
-
Podziel ciasto na dwie części ( 1/3 i 2/3 ). Większą część zawiń w folię i daj do lodówki na godzinę. Drugą część daj do zamrażarki na około 1 godzinę, jeżeli będziesz ciasto ścierać na wierzch szarlotki. Jeżeli wolisz rozwałkować ciasto na wierzch szarlotki, daj ciasto do lodówki.
-
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na plasterki, dodaj cynamon, pomieszaj.
-
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, większą część ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki.
-
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
-
Widelcem nakłuj spód ciasta i podpiecz przez około 10 minut.
-
Na spód ciasta wyłóż plasterki jabłek z cynamonem, dłonią wyrównaj powierzchnię.
-
Drugą część ciasta równomiernie zetrzyj na dużych oczkach lub rozwałkuj na wielkość blaszki.
-
Szarlotkę piecz około 40 – 45 minut, na złoty kolor.
-
Gotową szarlotkę, odstaw do schłodzenia. Możesz ją podać posypaną cukrem pudrem, lub z bitą śmietaną. Smacznego 🙂
5 komentarzy
Wszyscy kochają zarlotkę
Oczywiście, najlepsze ciasto 🙂
Uwielbiam szarlotkę o każdej porze roku 🙂 Twoja wygląda obłędnie 🙂
Szara reneta to jedno z moich ulubionych jabłek. Zaraz obok papierówki i antonówki. Faktycznie świetnie nadaje się do takich wypieków, ale ja bym chyba zrezygnowała z cynamonu, tylko postawiła na cudowny aromat jabłek. Kwestia gustu oczywiście 🙂 Najbardziej ubolewam nad utratą drzewa, które było moim źródłem tych pychotek, niestety nie przetrwało wichury.
Podobnie , jak nasza stara grusza po dziadkach. Strasznie żal takich drzew, to cudowna pamiątka i wspaniały smak. Żadna gruszka kupiona, nie może się równać z owocami z tej starej gruszy 🙂