Home Na słodkoCiasta z owocami Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania

autor admin
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Print Friendly, PDF & Email

Przepis na to ciasto, dostałam od fanki Pani Zosi 🙂 Jest to jeden z najlepszych przepisów na ciasto drożdżowe, które zrobisz bez wysiłku. Ciasto znakomicie rośnie, można tutaj dodać masę serową, ulubione owoce i kruszonkę. Użyłam foremki o wymiarach 24 x 30 cm, i jak widać na zdjęciach, zdecydowanie można użyć foremki w większym rozmiarach.
Polecam to ciasto do śniadaniówki, do kubka gorącego mleka, na weekend dla całej rodziny 🙂

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki na ciasto bez wyrabiania

– 3 jajka
– 50 g. świeżych drożdży lub 7 g. instant
– 3/4 szklanki cukru
– 1 szklanka letniego mleka ( nie gorącego )
– 1/2 szklaki oleju
– 500 g. mąki pszennej
– 4 starte jabłka

Kruszonka

– 6 łyżek mąki
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki miękkiego masła

Do miski wbij jajka, dokładnie rozkłóć rózgą kuchenną. Masę jajeczną, równomiernie posyp pokruszonymi drożdżami, lub drożdżami instant. W podobny sposób dodaj cukier. Dolej mleko i olej. Składników nie mieszamy.

Miskę przykryj ściereczką, i zostaw w ciepłym miejscu do wyrastania, na 3 godziny.

Następnie dodaj mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj.

Blaszkę o wymiarach 24 x 30 cm ( można użyć większej ), wyłóż papierem do pieczenia, masę przełóż na blaszkę, wyrównaj powierzchnię. Ponownie przykryj ściereczką i zostaw w cieple do wyrastania, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.

Składniki na kruszonkę, połącz w dłoniach. Starte jabłka rozłóż na ciasto, jeżeli jabłka są bardzo soczyste, można wycisnąć trochę soku. Na jabłka, pokrusz kruszonkę.

Ciasto piekłam w temperaturze 170 – 180 stopni, około 35 minut. Ciasto powinno się przyrumienić, a boki ciasta, powinny odejść od boków blaszki. Gotowe ciasto zostawiam do przestudzenia 🙂

Smacznego 🙂

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Powiązane posty

11 komentarzy

Zosia 28 listopada 2020 - 11:26

Najlepsze że śliwkami, piechotą.

Odpowiedź
napiecyku 28 listopada 2020 - 11:31

O tak, na pewno, śliwki pieczone uwielbiam <3

Odpowiedź
Magdalena 28 listopada 2020 - 13:32

uwielbiam drożdżowe ciasta!

Odpowiedź
napiecyku 28 listopada 2020 - 14:40

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Iwona T. 28 listopada 2020 - 17:10

Takie szybkie drożdżowe lubię najbardziej 😉

Odpowiedź
Królowa Karo 29 listopada 2020 - 11:27

Robię coś podobnego. Drożdżówkę sypaną z przepisu Ewy Wachowicz. Człowiek się nie umęczy wyrabianiem, a ciasto rośnie pięknie.

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 29 listopada 2020 - 22:37

Wypróbuje Małgosia, zawsze ciasto drożdżowe wyrabiałam. Dzięki za przepis

Odpowiedź
napiecyku 30 listopada 2020 - 12:57

Polecam Samanta i Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Marzena 24 kwietnia 2021 - 03:24

Dość ciekawy przepis . Zastanawia mnie tylko przelicznik świeżych drożdży na instant.
25 gram świeżych = 7 gram instant według internetu .W tym przepisie jest podane 50 gram świeżych to 7 gram instant czy to jest prawidłowy przelicznik na ten przepis .
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedź
admin 25 kwietnia 2021 - 11:15

Tak, ja stosuje taki przelicznik w stosunku do ilości mąki. 7 g. instant na 500 g mąki 🙂

Odpowiedź
Geo 13 sierpnia 2023 - 06:06

Marzena ma racje, dokladnie uzywa sie w gastronomii i cukiernictwie zamiennik 1/3 instant wagi swiezych, to 7 g instant = 21 g swiezych, na 1/2 kg maki , na ciasto i do chleba, 50 g swiezych na 1 kg maki
Geo

Odpowiedź

Zostaw komentarz