Sałatka z kaszą bulgur, trochę na wzór arabskiej tabbouleh. Oryginalna sałatka tabbouleh, w przewadze składa się z siekanej natki pietruszki, co z miejsca ją dyskwalifikuje z listy moich ulubionych sałatek 🙂 Kaszę bulgur, można zastąpić np. komosą ryżową lub kaszą kuskus.
Kolorowa, pożywna i pyszna sałatka, na każdą okazję 🙂
Składniki na sałatkę z kaszą / 4 porcje
– pełna szklanka kaszy bulgur
– 1 mały brokuł
– 1 mała marchewka
– 1 mała cukinia
– 1 cebula
– 2 małe ząbki czosnku + 2 łyżeczki soku z cytryny + 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
– olej roślinny lub oliwa
– sól i pieprz do smaku
Kaszę opłukaj pod bieżącą wodą. Ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Zostaw w ciepłym miejscu.
Marchewkę i cebulę obierz. Brokuł podziel na małe różyczki. Marchewkę zetrzyj na małych oczkach. Cukinię i cebulę, pokrój w kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę, pomieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego. Dodaj cebulę, cukinię i różyczki brokuła. Całość duś pod przykryciem, do czasu, kiedy warzywa będą al’dente.
Warzywa z patelni pomieszaj z kaszą, dodaj marchewkę, czosnek z oliwą, oraz koperek. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Idealnie nadaje się na późny obiad!
Tak, albo mała kolacja 🙂
jak smacznie!
Wygląda pysznie i jak wszystkie napotkane sałatki, także i tą chętnie przetestuję.
Pozdrawiam Karolina 🙂