Znakomity przepis, dla fanów prostych ciast ucieranych. To ciasto jogurtowe jest niezawodne, można je upiec w formie babki, lub w formie ciasta z dodatkiem owoców. Smaczny, wilgotny i aromatyczny jogurtowiec.
Bardzo polecam 🙂
Składniki na ciasto jogurtowe / tortownica śr. 25 cm
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 70 ml. oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 jabłko
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jabłko obierz, pokrój na 4 części, usuń gniazdo nasienne. Każdy kawałek podziel na grubsze plasterki.
Jajka ubijaj z cukrem na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej i puszystej piany.
Zmniejsz obroty i cienką strużką wlej olej, dodaj jogurt naturalny i ekstrakt. Pomieszaj składniki.
Na koniec dodaj mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz składniki.
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.
Ciasto przelej do foremki. W ciasto do połowy, powciskaj kawałki jabłek.
Ciasto jogurtowe piecz około 50 minut, do mocnego zrumienienia. Zanim wyjmiesz ciasto z piekarnika, zrób próbę drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Patyczek wbity w ciasto powinien być suchy, wtedy mamy pewność, że ciasto jest dopieczone 🙂
Przed podaniem, posyp cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Inspiracja Ania Gotuje
6 komentarzy
Proste i pyszne ciacho! )
bardzo je lubię!
Pozdrawiam Madzia:)
Prosto i smacznie 🙂 lubię ciasta jogurtowe, bo są lekkie i puszyste 🙂
super, takie przepisy na raz to ja lubię 🙂
Proste i pyszne, wygląda na wilgotne i puszyste 🙂