Pomysł na jednogarnkowe danie, w stylu meksykańskim. Zupa o pikantnym smaku, który łagodzi słodycz pomidorów i kukurydzy. Najlepiej ugotuj ją w większym garnku, na następny dzień, smakuje jeszcze lepiej…mniam 🙂
Składniki na zupę meksykańską
- 2 małe piersi kurczaka
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 2 mniejsze bataty lub ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 małe marchewki pokrojone w kostkę
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1/2 awokado drobno pokrojone
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki / łyżeczka startego kminu / 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
Piersi kurczaka umyj, dodaj około 2 litry wody, gotuj na małym ogniu około 25 minut. Piersi wyciąg z wywaru i pokrój w paseczki. Ponownie dodaj do bulionu, razem z ziemniakami i marchewką.
Na patelni przesmaż cebulkę i czosnek, kiedy cebula się zarumieni, dodaj pomidory z puszki i kumin z ostrą papryką. Wszystko smaż kilka minut mieszając. Całość dodaj do bulionu.
Wszystko gotuj na małym ogniu, kolejne 20 minut. Na koniec dodaj fasolkę i kukurydzę z puszki, podgrzewaj wszytko chwilę. Dopraw do smaku.
Na talerzu posyp kolendrą i drobno pokrojonym awokado. Smacznego 🙂
4 komentarze
idealna na te zimne i wietrzne dni 🙂
To prawda. Pozdrawiam Madzia 🙂
Dużo pieprzu i będzie przepyszna 🙂
Zgadzam się, na tę porę roku idealna 🙂