Lubię wykorzystywać letnie warzywa, do różnego typu zapiekanek. Faszerowane warzywa tj. papryka, cukinia, kabaczki, pomidory, to jest to co lubimy najbardziej. Do faszerowania, możesz wykorzystać mięso z rosołu, porcje ryżu lub kaszy, przeróżne warzywa – możliwości jest bez liku 🙂
Moja obiadowa cukinia, ma zdecydowanie meksykański charakter, dzięki kukurydzy i bardziej wyrazistym przyprawom 🙂
Składniki na zapiekankę z cukinii
- 3 małe cukinie
- około 400 g mielonego udźca indyka
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 drobno pokrojone pomidory bez skórki
- 5 grubszych plasterków ostrej papryczki ( drobno posiekane )
- duża puszka kukurydzy
- 1/2 szkl. startego sera ( u mnie mimolette )
- spora szczypta pieprzu i łyżeczka tymianku
- garść posiekanej kolendry, pietruszki lub oregano
Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulę i czosnek. Smaż mieszając około minutę, dodaj mięso i ostrą papryczkę.
Całość ponownie smaż na małym ogniu, dodaj pomidory, następnie przykryj patelnię i duś do czasu, kiedy mięso zmięknie i zmieni kolor. W razie potrzeby, możesz dolać trochę wody.
Do mięsa dodaj osączoną kukurydzę i przyprawy. Całość pomieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.
Z cukinii wydrąż środek z pestkami. Każdą część, napełnij farszem i posyp startym serem.
Cukinie daj do żaroodpornej foremki, na dno foremki wylej szklankę wody. Zapiekaj około 20 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem posyp pietruszką lub kolendrą. Smacznego 🙂
5 komentarzy
pyszny farsz 🙂
Bardzo fajne danie, pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje 🙂
Można ją jeść również oczami 🙂
Przepysznie nadziana 😀
Pyszny obiadek! 🙂