Home Na słodkoDesery Łatwy chleb z ziarnami

Łatwy chleb z ziarnami

autor admin
Łatwy chleb z ziarnami
Print Friendly, PDF & Email

Łatwy przepis na chlebek domowy z mieszanki mąki zwykłej i pełnoziarnistej, oraz płatków owsianych i ziaren. Chlebek jest zwarty, miękki i bardzo smaczny, a co najważniejsze jest bardzo łatwy 🙂

  Składniki

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • torebka suszonych drożdży ( 7 – 8 g )
  • 2 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki mieszanki ziaren ( dynia, słonecznik )
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • bułka tarta i tłuszcz do natłuszczenia formy

W ciepłej ( nie gorącej ) wodzie, rozpuszczam cukier i drożdże. Odstawiam na kilka minut.

W misce mieszam mąki, sól, płatki owsiane i ziarna.

Do sypkich produktów, dodaję zaczyn. Wszystko dokładnie mieszam, drewnianą łyżką. Następnie całość, wyrabiam przez kilka minut. Ciasto powinno być zwarte i odchodzić od brzegów miseczki.

Miskę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut, w ciepłe miejsce.

Piekarnik nastawiam na 200 stopni.

Po tym czasie ponownie krótko wyrabiam ciasto, daję do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 11 x 27 cm. Foremkę przykrywam i odstawiam ponownie, na 20 minut do wyrośnięcia.

Chlebek daję do piekarnika i piekę około 60 – 70 minut w temperaturze 200 stopni. Chlebek powinien się mocno przyrumienić 🙂 Smacznego 🙂

Chleb w trakcie pieczenia mocno rośnie, jeżeli pieczesz na środkowej półce, pod koniec pieczenia, skórka może się za bardzo przypiekać. W takim przypadku, przykryj chleb z góry folią aluminiową.

Przepis lekko zmodyfikowany ze strony Zajadam. pl

Powiązane posty

4 komentarze

Marzena Szkodzińska 17 lutego 2019 - 18:43

Cudowny chlebuś kochana 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 17 lutego 2019 - 19:01

Super chleb! Uwielbiamy taki z ziarnami i płatkami owsianymi 🙂

Odpowiedź
Kuchcik 18 lutego 2019 - 08:19

Domowe pieczywo jest najlepsze 🙂 Dawno nie piekłam swego chleba, czas chyba do tego powrócić.

Odpowiedź
Iwona 19 lutego 2019 - 20:09

Przepyszny jest taki domowy chlebek i lubię właśnie jak czasem coś w nim chrupnie 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz