Home Na słodkoCiasta z serem i serniki Sernik japoński

Sernik japoński

autor admin
Sernik japoński
Print Friendly, PDF & Email

Sernik japoński, na lekkim serku śniadaniowym, przygotowuje się na ciepło, a piecze w kąpieli wodnej. Jest bardzo delikatny, puszysty, biszkoptowy, wprost rozpływa się w ustach.  Przepisy na serniki japońskie, nieznacznie różną się od siebie, ale finalnie są wyjątkowo smaczne. Zrobiłam sernik na małą foremkę, jeżeli chcesz więcej, musisz podwoić ilość składników 🙂

Serdecznie polecam 🙂

Składniki

  • 180 g lekkiego serka śniadaniowego
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Serek, olej i łyżkę cukru, daję do szklanej miseczki. Miskę daję nad garnek z gotującą się wodą. Całość intensywnie mieszam rózgą kuchenną, do czasu, kiedy składniki się połączą a serek zmieni konsystencję na płynną.

Miskę zdejmuję, do masy serowej dodaję śmietankę, żółtka, esencję migdałową, całość mieszam. Dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną, całość ponownie dokładnie mieszam.

Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodaję resztą cukru i nadal ubijam, do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.

Pianę partiami dodaję do masy serowej. Wszystko mieszam delikatnie szpatułką.

Gotową masę dzielę na pół. Do jednej części dodaję kakao i dokładnie mieszam.

Dno małej foremki o średnicy 20 cm, wykładam papierem do pieczenia. Do foremki, na przemian daję łyżkę masy jasnej i ciemnej.

Foremkę owijam folią aluminiową i daję do większego naczynia ( może być forma do zapiekania ) wypełnionego wodą. Woda powinna sięgać do 1/3 foremki z serem.

Całość piekę około 50 minut w temp. 170 stopni. Sernik powinien być gotowy, kiedy wiech się zarumieni.

Gotowy sernik, ostrożnie wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

16 komentarzy

Magdalena 8 września 2018 - 13:40

wygląda po prostu przepysznie 🙂

Odpowiedź
Natalia 8 września 2018 - 16:20

Nigdy takiego nie jadłam, a serniki uwielbiam 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Iwona 8 września 2018 - 19:37

Pychotka, muszę sobie taki sernik upiec 😀

Odpowiedź
napiecyku 8 września 2018 - 19:53

Polecam, najlepiej z podwójnej porcji 🙂

Odpowiedź
Ania 8 września 2018 - 20:09

Wygląda jak ciasto Zebra Musi smakować rewelacyjnie

Odpowiedź
Słodko Słodka 9 września 2018 - 12:46

Serniki uwielbiam w każdej postaci 🙂 Super

Odpowiedź
Królowa Karo 9 września 2018 - 15:57

Wygląda pięknie! 🙂

Odpowiedź
Paulina Okoniewska 10 września 2018 - 20:43

pyszności;-) muszę przytyć!!!

Odpowiedź
Magda 11 września 2018 - 11:56

Ślicznie wygląda i na pewno jest pyszny 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 11 września 2018 - 12:13

i znowu muszę przetestować. ostatnie ciasto biszkoptowe ze śliwkami zrobione 🙂 mniami. ta opcja chyba jeszcze bardziej mi się podoba 😉

Odpowiedź
napiecyku 11 września 2018 - 20:55

Cieszę się, że śliwkowy wypiek smakował. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Cukry Proste 11 września 2018 - 13:46

Ciągle mam w planach upieczenie takiego:)

Odpowiedź
Kuchcik gotuje 13 września 2018 - 06:48

Świetnie wygląda 🙂 Zdecydowanie moje smaki, uwielbiam połączenie sera z kakao.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 16 września 2018 - 17:50

W tym roku musimy zrobić makowiec japoński ale o serniku jeszcze nie słyszałyśmy 😀 Super wygląda ten wzór zebry 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 16 września 2018 - 18:47

O takiego jeszcze nie próbowałam! Ale zapowiada się super apetycznie 🙂

Odpowiedź
Magdalena Janeczko 19 września 2018 - 00:11

Takiego jeszcze nie jadłam 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz