Sernik japoński, na lekkim serku śniadaniowym, przygotowuje się na ciepło, a piecze w kąpieli wodnej. Jest bardzo delikatny, puszysty, biszkoptowy, wprost rozpływa się w ustach. Przepisy na serniki japońskie, nieznacznie różną się od siebie, ale finalnie są wyjątkowo smaczne. Zrobiłam sernik na małą foremkę, jeżeli chcesz więcej, musisz podwoić ilość składników 🙂
Serdecznie polecam 🙂
Składniki
- 180 g lekkiego serka śniadaniowego
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 3 duże jajka
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Serek, olej i łyżkę cukru, daję do szklanej miseczki. Miskę daję nad garnek z gotującą się wodą. Całość intensywnie mieszam rózgą kuchenną, do czasu, kiedy składniki się połączą a serek zmieni konsystencję na płynną.
Miskę zdejmuję, do masy serowej dodaję śmietankę, żółtka, esencję migdałową, całość mieszam. Dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną, całość ponownie dokładnie mieszam.
Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodaję resztą cukru i nadal ubijam, do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Pianę partiami dodaję do masy serowej. Wszystko mieszam delikatnie szpatułką.
Gotową masę dzielę na pół. Do jednej części dodaję kakao i dokładnie mieszam.
Dno małej foremki o średnicy 20 cm, wykładam papierem do pieczenia. Do foremki, na przemian daję łyżkę masy jasnej i ciemnej.
Foremkę owijam folią aluminiową i daję do większego naczynia ( może być forma do zapiekania ) wypełnionego wodą. Woda powinna sięgać do 1/3 foremki z serem.
Całość piekę około 50 minut w temp. 170 stopni. Sernik powinien być gotowy, kiedy wiech się zarumieni.
Gotowy sernik, ostrożnie wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂
16 komentarzy
wygląda po prostu przepysznie 🙂
Nigdy takiego nie jadłam, a serniki uwielbiam 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pychotka, muszę sobie taki sernik upiec 😀
Polecam, najlepiej z podwójnej porcji 🙂
Wygląda jak ciasto Zebra Musi smakować rewelacyjnie
Serniki uwielbiam w każdej postaci 🙂 Super
Wygląda pięknie! 🙂
pyszności;-) muszę przytyć!!!
Ślicznie wygląda i na pewno jest pyszny 🙂
i znowu muszę przetestować. ostatnie ciasto biszkoptowe ze śliwkami zrobione 🙂 mniami. ta opcja chyba jeszcze bardziej mi się podoba 😉
Cieszę się, że śliwkowy wypiek smakował. Pozdrawiam 🙂
Ciągle mam w planach upieczenie takiego:)
Świetnie wygląda 🙂 Zdecydowanie moje smaki, uwielbiam połączenie sera z kakao.
W tym roku musimy zrobić makowiec japoński ale o serniku jeszcze nie słyszałyśmy 😀 Super wygląda ten wzór zebry 🙂
O takiego jeszcze nie próbowałam! Ale zapowiada się super apetycznie 🙂
Takiego jeszcze nie jadłam 😉