Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Sałatka wielkanocna – najlepsza

Sałatka wielkanocna – najlepsza

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Sałatka w świątecznym klimacie, dużo w niej świeżych i chrupiących warzyw. Soczysty filet kurczaka podwędzony dymem olchowym sprawia, że sałatka jest bardziej pożywna. Dobry sos do sałatki to podstawa, wybrałam sos na bazie majonezu z musztardą miodową, dzięki której sos będzie miał delikatnie żółty odcień.
Kurczaka w tym przepisie, można zastąpić plasterkami z piersi z indyka lub kruchą szynką domową. W tej sałatce jest wszystko co pyszne i zdrowe – jest coś chrupiącego, coś soczystego i coś sycącego 🙂
Sposób krojenia warzyw i kurczaka jest przykładowy, można pokroić składniki w dowolny sposób np. w kostkę lub w paseczki i wymieszać całość z dressingiem. Wiosenne sałatki można komponować dowolnie wg. smaków i potrzeb. Podobnie sosy do sałatek.
Spróbujcie i bawcie się smakami w gronie rodziny i przyjaciół  🙂

                                                                   Składniki
  • 3 szklanki liści roszponki lub rukoli ( można zrobić pół na pół z sałatą lodową )
  • 1/2 wędzonego fileta kurczaka 
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mniejsza papryka czerwona
  • 1 świeży ogórek
  • 1/2 awokado
  • 3/4 czerwonej cebuli
                                                                  Dressing
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego ( najlepszy tłoczony na zimno )
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki octu winnego

 

Jajka gotuję na twardo ( od zagotowania 5 minut ) obieram i kroję na ćwiartki.
Liście sałatki dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Jeżeli używam sałaty lodowej po umyciu drobno siekam. Awokado obieram, dzielę na pół i kroję na grubsze plasterki. Paprykę i ogórek obieram cienko obieraczką do warzyw i kroję w kostkę. Cebulkę obieram i również kroję w drobną kostkę.
Filet kurczaka kroję na plasterki.
Składniki na sałatkę układam na talerzu do sałatek, kolejno roszponka i sałata lodowa. Na wierzchu ogórek, papryka, awokado, cebula, jajka i filet kurczaka w plasterkach.
Wszystkie składniki na dressing dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę. Smacznego 🙂

           Wpis we współpracy z firmą Rogalscy od pokoleń. Wędliny nie zawierają glutaminianu sodu i żadnych konserwantów oprócz soli. Dowóz świeżych wędlin na                                      teren Śląska i Krakowa. Serdecznie polecam 🙂

 

Powiązane posty

8 komentarzy

Gotowanie...to proste ! 16 marca 2018 - 19:01

Przepysznie się to prezentuje 😀

Odpowiedź
Magdalena 16 marca 2018 - 20:10

oryginalna i bardzo apetyczna 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 16 marca 2018 - 22:47

super sałatka! 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 18 marca 2018 - 13:54

W tych świętach najbardziej lubimy właśnie wszelkiego rodzaju sałatki 🙂 Składniki wyglądają smacznie i kolorowo 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 18 marca 2018 - 15:57

Sałatka prezentuje się świetnie – kolorowo i apetycznie 🙂 Pięknie podana 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 18 marca 2018 - 21:34

Bez cebuli i biorę. Mniam 🙂

Odpowiedź
Sosna 19 marca 2018 - 15:13

Z pewnością wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Izabela S. 21 marca 2018 - 08:20

Pysznie wygląda 🙂 Mniam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz