Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Barszcz biały – świąteczny

Barszcz biały – świąteczny

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jedna z naszych ulubionych zup na delikatnym zakwasie na biały barszcz z jarzynami, chrzanem, swojską kiełbasą i jajkiem oczywiście. Na początek gotuję wywar, dodaję warzywa, następnie zakwas i chrzan. Kiełbasę i drobno pokrojony boczek przesmażam na cebuli i dodaję do bulionu. Do zupy wykorzystuję podwędzaną kiełbasę głogowską lub kiełbasę białą, które świetnie się sprawdzają w tego rodzaju potrawach.
Zupa pożywna i bardzo świąteczna, koniecznie z wędzonką. Na świątecznym stole, można ją podać w małym, specjalnie pieczonym chlebku – to na pewno będzie smak Świąt Wielkanocnych 🙂

                                                                      Składniki
  • 1, 5 litra wywaru np. na wędzonych żeberkach
  • 0, 5 l zakwasu na biały barszcz
  • 200 g białej kiełbasy lub wędzonej kiełbasy głogowskiej
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 100 ml śmietany do zup
  • 2 łyżki świeżo pokrojonej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
  • jajka na twardo do podania
Do gorącego wywaru daję pokrojone w plasterki warzywa – pietruszkę, seler, marchewkę i liście laurowe gotuję około 15 minut.
Boczek kroję w drobną kostkę i daję na rozgrzaną patelnię. Kiedy boczek zacznie się topić, dodaję drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę pokrojoną na grubsze plasterki. Całość smażę około 4 minuty, do czasu kiedy kiełbasa delikatnie się przyrumieni.
Boczek i kiełbasę dodaję do wywaru razem z zakwasem. Całość ponownie gotuję, około 40 minut na małym ogniu.
Dodaję śmietanę, chrzan i majeranek, gotuję kolejne 10 minut i doprawiam do smaku. Do każdej porcji dodaję jajko gotowane na twardo i świeżą pietruszkę.
Smacznego 🙂

   Wpis we współpracy z firmą Rogalscy od pokoleń. Wędliny są bez glutaminianu sodu                    i  bez konserwantów oprócz soli. Dowóz świeżych wędlin na teren Śląska i                                                         Krakowa. Serdecznie polecam 🙂

 

Powiązane posty

9 komentarzy

Magdalena 21 marca 2018 - 20:02

wygląda pysznie 🙂

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 22 marca 2018 - 11:57

Ja też robię barszcz biały na własnym zakwasie. Aż zgłodniałam:)

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 22 marca 2018 - 19:32

Pięknie i smakowicie wygląda twój barszczyk 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 22 marca 2018 - 20:26

Pyszny barszczyk 🙂

Odpowiedź
codojedzenia 22 marca 2018 - 22:09

Pyszny ten barszczyk! bardzo apetyczne zdjęcia!

Odpowiedź
Magda 23 marca 2018 - 08:51

Piękne zdjęcia, a barszczyk to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 26 marca 2018 - 12:32

Pycha, już się nie możemy doczekać go na święta 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 26 marca 2018 - 16:18

Idealny na święta. Mniam mniam 🙂

Odpowiedź
Artykuły łazienkowe 6 kwietnia 2018 - 12:32

Mm.. wygląda apetycznie!

Odpowiedź

Zostaw komentarz