Home Na słodkoCiasta z serem i serniki Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
W mojej lodówce od dłuższego czasu smętnie stoi duży kartonik, dobrej jakości mleczka kokosowego 😉 Postanowiłam dobrze go wykorzystać i z gęstej śmietanki zrobiłam sernik, z reszty mleczka powstał domowy jogurt. Kokosowy sernik smakuje wybornie, jest delikatny jak chmurka, bezowa pianka dodatkowo daje odczucie lekkości.  Sernik z dodatkiem kokosowej śmietanki nie rośnie tak efektownie jak zwykły sernik, jest bardziej stabilny. Ciasto przed podaniem warto wystudzić i na noc dać do lodówki do stężenia. Polecam bardzo dla rodziny i przyjaciół, ten kokosowy deser rozpływa się ustach i znika w oka mgnieniu 🙂

Składniki na spód
  • 150 g razowych herbatników
  •  30 g masła
Składniki na sernik
  • 500 g zmielonego sera na serniki ( można kupić w foliowych jelitach )
  • 350 g gęstej śmietanki kokosowej ( łyżką wybrałam gęstą śmietankę z kartonika )
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
  • 1/2 szkl. cukru + 2 łyżki ( proponuję dodać 1/2 szklanki, po połączeniu składników ewentualnie       dosłodzić )
  • 2 jajka + 2 żółtka
  •  3 łyżki likieru kokosowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego
Składniki na piankę
  • 2 białka
  • 2 – 3 łyżki cukru
Herbatniki drobno kruszę w pojemniku do rozdrabniania, dodaję stopione masło, całość dokładnie mieszam. Powstanie masa o konsystencji piasku.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na dno wysypuję pokruszone herbatniki i delikatnie ubijam.
Wszystkie składniki na sernik daję do wysokiej miseczki i miksuję na gładki krem.
Sernikową masę wylewam na ciasteczkowy spód.
Sernik daję do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę około 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 30 minut.
Białka z cukrem ubijam na sztywną i gęstą pianę. Sernik ostrożnie wysuwam z piekarnika, na wierzch równomiernie wykładam ubitą pianę. Widelcem lub specjalną łopatką można zrobić dekoracyjne wzorki.
Sernik z pianą ponownie piekę w temp. 170 stopni kolejne 15 minut, do czasu kiedy pianka się przyrumieni.
Gotowy sernik zostawiam do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestudzony daję do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków 🙂

 

 

Powiązane posty

13 komentarzy

Amanda Butik z Przepisami 26 października 2017 - 19:17

Sernik to moje ulubione ciasto, z kokosowymi dodatkami ….. mmmm 🙂 Nie dziwię się, że szybko znikał … 🙂

Odpowiedź
Kulinarne Wyskoki 26 października 2017 - 20:03

Sernik idealny 🙂 Masa jest niezwykle kremowa i pianka też całkiem pokaźna, a to sztuka 😉

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 26 października 2017 - 20:08

Dla mnie to połączenie idealne. Kokos + sernik <3 Nie trzeba by było mnie namawiać na kawałek takiego ciacha 🙂

Odpowiedź
Magdalena 26 października 2017 - 20:26

musi smakować wyśmienicie 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 26 października 2017 - 20:45

Pyszny serniczek Małgosiu 🙂

Odpowiedź
Ania 27 października 2017 - 07:24

Serniki to moja wielka miłość. Uwielbiam 🙂
Proszę o kawałeczek 🙂

Odpowiedź
Sosna 27 października 2017 - 15:31

Wygląda cudownie 😀

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 27 października 2017 - 19:52

Sernik i to kokosowy ^^ Nic lepszego nie mogłoby nas teraz spotkać xD

Odpowiedź
Ania-Fabryka Pomysłów 28 października 2017 - 20:16

mam słabość do wszystkiego co kokosowe 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 28 października 2017 - 21:26

Mm…już czuje jak on pachnie 😀 Pychotka 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 29 października 2017 - 11:05

Jak on cudownie wygląda! Z tą chmurką na górze! 🙂

Odpowiedź
Megly 29 października 2017 - 21:22

Sernik! Ach, po prostu rewelacja!
Wydaje mi się, że naprawdę warto by go przetestować 🙂
Przepis super, więc biorę w ciemno 😀
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Łukasz 3 listopada 2017 - 22:57

Uwielbiam tę chmurkę na serniku! 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz