Home Dania i dodatkiŚniadania Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo prosta i smaczna pasta z wędzonej makreli i gotowanych jajek. Sama makrela jest dość ciężko strawna, ale rozdrobniona z dodatkami, stanowi bardzo ciekawe smarowidło do pieczywa. Spróbujcie mojej wersji, ale zachęcam do eksperymentów, zawsze to miła odmiana po nudnych kanapkach z wędliną i serem :)

 

Składniki
  • mała makrela
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • garść kiełków z rzodkiewki
  • musztarda i majonez ( opcjonalnie )
Makrelę oczyszczam ze skóry i ości. Jajka i ogórki drobno kroję.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam widelcem. Do pasty można dodać łyżkę majonezu i łyżeczkę musztardy, ale dla mnie to zbędny dodatek, ponieważ makrela jest tłustą rybą.
Pastę przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego 🙂

Powiązane posty

16 komentarzy

Joanna Ł 21 lutego 2017 - 18:31

Wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedź
Megly 21 lutego 2017 - 18:36

Pasta z makreli – pewnie, że znam. U nas w domu je się ją od lat. Już jako dziecko bardzo ją lubiłam i sobie chwaliłam. Pyszności! 🙂
Pozdrawiam serdecznie! Miłego wieczoru 🙂

Odpowiedź
Magdalena 21 lutego 2017 - 19:50

ileż zdrowia w środku:)

Odpowiedź
Ladylaura. 21 lutego 2017 - 20:02

Pamiętam te makrele,uwielbiam!.

Odpowiedź
Obiad gotowy! 21 lutego 2017 - 20:17

uwielbiam! często robię z serem, ale wersja z jajkiem również bardzo mi smakuje:)

Odpowiedź
Aga 22 lutego 2017 - 09:27

bardzo chętnie spróbuję bo to zdecydowanie moje smaki ::)

Odpowiedź
Ewa 22 lutego 2017 - 18:22

Świetnie wygląda, już tak wiosennie 😉

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 22 lutego 2017 - 18:27

Mój mąż ją uwielbia 😀

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 22 lutego 2017 - 18:31

Pasty z makreli bardzo lubię. Z kiełkami jeszcze nie robiłam, ale zapowiada się ciekawy smak 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 22 lutego 2017 - 19:48

Świetna pasta, można ją jeść nawet bez chleba.

Odpowiedź
Kobieta po 30 23 lutego 2017 - 14:33

dla tych co jedza za malo ryb 😉 czyli dla większosci Polakow 🙂

Odpowiedź
http://cynamon.net.pl 23 lutego 2017 - 18:40

Ostatnio mam świra na punkcie takich past. Są bardzo smaczne i proste w wykonaniu 😉

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 23 lutego 2017 - 21:09

Od razu przypomniała nam się reklama żabki xD Pasta z makreli jest dobra na śniadanie dla zodiakalnych ryb xD

Odpowiedź
Królowa Karo 24 lutego 2017 - 17:53

Robię bardzo podobną, ale nigdy nie korzystałam z kiełków. Muszę spróbować.

Odpowiedź
Piotr 24 lutego 2017 - 21:49

Wspaniale wygląda – idealna na śniadanie, czy kolację 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 25 lutego 2017 - 23:13

super pomysł na pastę 🙂 lubię takie smarowidła 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz