Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kwaśnica kontra kapuśniak

Kwaśnica kontra kapuśniak

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Za każdym razem, kiedy przyjeżdżamy w góry, gościnna gospodyni już w dzień przyjazdu, częstuje nas prawdziwą góralską kwaśnicą. Gorąca, kwaskowata zupa na wędzonych żeberkach, nigdzie nie smakuje tak bardzo jak w Bukowinie Tatrzańskiej 🙂
Kwaśnica to regionalne danie z kuchni polskiej, ale pojawia się również w kuchni sąsiednich krajów. W jej skład wchodzą wędzone żeberka, boczek lub kiełbasa, ziemniaki, dobrej jakości kapusta kiszona i przyprawy tj. liść laurowy, ziele jałowca, majeranek. W skład kapuśniaku, dodatkowo wchodzą warzywa korzenne. Kapuśniak często jest przyrządzany także na bazie świeżej kapusty.
Moja zupa, to bardzo udane połączenie kapuśniaku i kwaśnicy. Wywar zrobiłam na wędzonych żeberkach i na szyi z kaczki, dodałam pasteryzowaną kapustę kiszoną z grzybami leśnymi. Litrowy słoik z kapustą, zachowałam z paczki świątecznej ze sklepu Ogródek Dziadunia.Taką kapustę wystarczy dodać pod koniec gotowania, jest miękka  i bardzo aromatyczna 🙂

Składniki
  • 2, 5 l. bulionu u mnie na szyi kaczki
  • 400 g wędzonych żeberek
  • 150 g dobrej wędzonej kiełbasy ( część kiełbasy można zastąpić wędzonym boczkiem )
  • 900 ml. kapusty kiszonej z grzybami leśnymi
  • 1 cebula
  • 4 większe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • kilka nasion jałowca
  • płaska łyżka majeranku
  • płaska łyżka tymianku
  • pieprz i sól do smaku
Wędzone żeberka myję zimną wodą. Kiełbasę drobno kroję. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę, również kroję w drobną kostkę.
Do gorącego bulionu, dodaję żeberka i gotuję na małym ogniu.
Na patelni przesmażam pokrojoną kiełbasę z drobno pokrojoną cebulką.
Do gorącego bulionu, dodaję przesmażoną kiełbasę, liście laurowe, nasiona jałowca i zioła, wszystko gotuję na małym ogniu około 40 minut.
Dodaję pokrojone ziemniaki i pozostałe warzywa. Gotuję kolejne 20 minut. do miękkości.
Na koniec dodaję kapustę. Jeżeli dodajecie kapustę prosto z beczki, można lekko ją odcisnąć i drobno pokroić. Wszystko ponownie krótko gotuję, na małym ogniu.
Na koniec doprawiam zupę. Wyciągam i porcjuję żeberka na mniejsze kawałki. Smacznego 🙂

Powiązane posty

13 komentarzy

Magda 30 stycznia 2017 - 16:32

Bardzo lubię zupy na bazie wędzonych żeberek, nadają niepowtarzalny smak 🙂

Odpowiedź
Ladylaura. 30 stycznia 2017 - 17:22

Uwielbiam!.

Odpowiedź
Megly 30 stycznia 2017 - 18:25

Ależ porcja 🙂 W takie chłodne dni – nie ma nic lepszego! Pyszności 🙂 Pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 30 stycznia 2017 - 19:23

Nigdy nie jadłyśmy takiej tradycyjnej kwaśnicy ale kapuśniak zawsze lubiłyśmy więc i ta zupa pewnie by nam smakowała 🙂

Odpowiedź
Magdalena 30 stycznia 2017 - 19:49

zimowa zupa idealna:)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 30 stycznia 2017 - 21:41

O widzisz! Dotychczas nie wiedziałam czym różni się kwaśnica od kapuśniaku, a teraz wszystko stało się jasne 🙂 Chętnie zjadłabym taka zupkę!

Odpowiedź
Aga 31 stycznia 2017 - 11:56

wędzone żeberka to ostatnio moja ulubiona baza do zup 😀 ogórkowa też wychodzi na nich rewelacyjnie 😀

Odpowiedź
Agnieszka - Polska Zupa 31 stycznia 2017 - 16:16

Jak dawnonie jadłam kapuśniaku! Musze zrobić, a dodanie wędzonego to świetny pomysł.

Odpowiedź
laNika 31 stycznia 2017 - 19:10

Mniam! Uwielbiam takie zupy w mroźne dni. Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje. Z chęcią bym zjadła porcyjkę 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 1 lutego 2017 - 12:08

obydwie zupy uwielbiam – i kapuśniak i kwaśnicę. pycha. pozdrawiam ciepło!

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 4 lutego 2017 - 21:10

super zupka, by się rozgrzać 🙂

Odpowiedź
kuchniabellissima 5 lutego 2017 - 21:00

Nie przepadam za zimą, ale po tych zdjęciach co tu widzę to mam ochotę się spokować i pojechać w góry! 🙂 Takie pełne śniegu i na taką właśnie zupkę <3 Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Pati 7 lutego 2017 - 14:00

Na wędzonych żeberkach kapuśniak jest najlepszy!

Odpowiedź

Zostaw komentarz