Długo zastanawiałam się, czy ten wpis, powinien pojawić się na blogu. Chyba wszyscy znają to ciasto z kruchym spodem, przełożone konfiturą, smażonymi jabłkami i zwieńczone pianą z białek. Ostatecznie jednak, postanowiłam zrobić zdjęcia. Ciasto kruche jest bez białek, śmietany i cukru, jest bardzo kruche i delikatne. Do jabłek dodałam, cynamon, kardamon i sok z cytryny. Całość bardzo dobrze smakuje, polecam na niedzielny deser dla całej rodziny 🙂
Składniki na ciasto kruche
- 2 szkl. mąki pszennej
- 150 g masła pokrojonego na małe kawałki
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatam na elastyczną masę. Masę formuję na gruby wałek i daję do lodówki na 60 minut.
Składniki na nadzienie
- 4 większe jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki dowolnej konfitury ( u mnie z borówek )
- 3 białka + 2 łyżki cukru
Jabłka obieram i ścieram na cieniutkie plasterki. Smażę na patelni bez przykrycia z dodatkiem cynamonu, kardamonu i soku z cytryny. Jabłka będą gotowe, kiedy lekko się rozpadną.
Białka ubijam z cukrem na gęstą pianę.
Blaszkę o wym.14 x 31 cm, wykładam papierem do pieczenia. Na spód ścieram 3/4 ciasta i dokładnie ubijam. Ciasto powinno również zachodzić na boki foremki.
Ciasto smaruję konfiturą, następnie wykładam jabłka. Na jabłka wykładam pianę, na pianę ścieram 1/3 ciasta.
Ciasto daję do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni. Piekę około 30 minut, w temp. 180 stopni, do czasu kiedy ciasto się zrumieni. Gotowe odstawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂
8 komentarzy
Pleśniak jest bombowy! Wprawdzie nazwa myląca i nie zachęca, ale to ciasto jest bombowe 🙂 Moja mama robiła, tylko na tradycyjne brytfance dużą porcje dla rodzinki. Każdy je lubi!
Pozdrowionka 🙂
uwielbiam je, ciasto mojego dzieciństwa 😉
pyszne ciasto, które zna każdy 🙂
Uwielbiam 🙂 Właśnie takiego ciacha mi dziś brakowało do kawy…. Pyszności!
U mnie to ciasto gości bardzo często na stole, szczególnie jako niedzielny deser 🙂 Uwielbiamy je wszyscy 🙂
Uwielbiam te ciasto. W dzieciństwie było moim ulubionym 🙂 Do dzisiaj jest jednym z tych ciast, którym nie potrafię się oprzeć 🙂
Poproszę kawałeczek bo ślinka już cieknie….;)
Rozczarowanie… Ciasto w ogóle się nie lepiło, a w dodatku nie jest słodkie. Szarlotka jest po prostu niedobra.