Właśnie trwa sezon na żurawinę i właśnie teraz możemy nabyć świeże owoce. Czerwone kuleczki żurawiny, charakteryzują się cierpkim smakiem i najlepiej smakują przetworzone, w formie konfitury do mięs i i serów, kisielu i galaretki. Warto wykorzystać ten moment na zamrożenie, czy przetworzenie owoców. Świeża żurawina doskonale się przechowuje i w chłodnym miejscu zachowa swoje właściwości nawet do trzech miesięcy.
U mnie dzisiaj, na deser domowy kisiel z żurawiny, o wspaniałym czerwonym kolorze, można go podać z łyżką jogurtu lub słodkiej śmietanki 🙂
Składniki / 3 porcje
- 250 g świeżych owoców żurawiny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1/2 szkl. wody
Owoce dokładnie myję i przekładam do mniejszego garnka. Dodaję sok z cytryny i cukier, wszystko mieszam i stawiam na mały ogień.
W czasie gotowania co jakiś czas, mieszam owoce. Jeżeli papka jest bardzo gęsta, można dolać trochę wody.
Kiedy owoce się rozpadną, wszystko przecieram przez sito.
Do przetartych owoców dolewam szklankę wody i stawiam na gaz.
W 1/2 szkl. wody, rozprowadzam mąkę i dodaję do przecieru. Gotuję na małym ogniu, około minutę od zagotowania.
W razie potrzeby, można dosłodzić, zagęścić większą ilością mąki, lub rozrzedzić wodą.
Podaję na ciepło z jogurtem lub słodką śmietanką 🙂 Smacznego 🙂
15 komentarzy
Lubię żurawinę i zapisałam sobie przepis – wypróbuję na święta 🙂
Cieszę się, że pomysł się spodobał 🙂
Dzięki Tobie zdałam sobie sprawę, że nigdy nie robiłam nic ze świeżą żurawiną i nigdy też nie robiłam sama kisielu
Cudowny! muszę zrobić zapas żurawiny ale jeszcze nie widziałam w warzywniaku…. Pozdrawiam
pychota, przekonuję się ostatnio do tego deseru 🙂
w dzieciństwie uwielbiałam, teraz wieki nie jadłam, chyba się skuszę i zrobię 🙂
Uwielbiam kisielki z owoców, a nie takie z torebki. Pyszności. Żurawinowe smaki w 100% wpisują się w moje gusta smakowe. Taki kisielek to mi się podoba. Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Super zdjęcie, a garnuszek rewelacja! 😀 Muszę spróbować takiego domowego kisielu 🙂
Kisielu z żurawiny jeszcze w domu nie robiła.m. Ostatnio zrobiłam marmoladę i konfiturę do mięs – mają całkowicie inny smak niż te ze sklepu. O wiele lepszy!
Pomysł na kisiel jest super 🙂 Jak kupię jeszcze żurawinę to wypróbuję 🙂
To musi być zacne 🙂
Bardzo lubię 🙂 Ps. ślicznie podane 😉
wspaniały kisiel 🙂
Jesteśmy ciekawe jak smakuje taki kisiel ze świeżej żurawiny 🙂 Musimy ją kupić 🙂
Szkoda, że nie podałas przepisu, z chęcią bym się skusiła. Pozdrawiam serdecznie 🙂
A u mnie nie wyświetliło całego wpisu, teraz widzę. Rewelacja !