Frytki z cukinii, to lekka i zdrowa przekąska. Są bardzo smaczne i z pewnością Was uzależnią. Młode cukinie mają nie wykształcone pestki, więc można wykorzystać je w całości. Ze starszych należy usunąć miąższ z pestkami. Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie cukinii, bardzo polecam takie smakowite frytki 🙂
Składniki
- 2 mniejsze cukinie
- 1/3 szklanka oliwy lub oleju np. z pestek winogron
- spora szczypta suszonego majeranku, tymianku i rozmarynu
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 szkl. drobno startego twardego sera np. bursztyn lub parmezan
- sól morska
18 komentarzy
Świetne są 🙂 Powiem szczerze, że nigdy takich nie robiłam. W podobny sposób piekłam tylko ziemniaczki i marchewkę. Cukinia z przyprawami może być pyszna. Trzeba spróbować 🙂 Pozdrowionka 🙂 Megly (megly.pl)
Świetne są 🙂 Powiem szczerze, że nigdy takich nie robiłam. W podobny sposób piekłam tylko ziemniaczki i marchewkę. Cukinia z przyprawami może być pyszna. Trzeba spróbować 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂 Megly (megly.pl)
wspaniałe:)
Świetny przepis, bardzo oryginalny! Cukinia to super warzywo, a tak się składa, że mam kilka, więc dzisiaj bardzo chętnie przyrządzę takie fryteczki 🙂
Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
Jeszcze takich nie robiłam i nie jadłam :O 🙂
Spróbuj, na prawdę są pyszne 🙂
bardzo je lubię 🙂 do mięska pieczonego są w sam raz 🙂
cukinię uwielbiamy i zajadamy z Małą na wszystkie sposoby, frytki też lubimy nie tylko jako przekąskę:)
Kocham cukinię. Mogę jeść wszystko co jest z cukinii.
Jadłem coś takiego, nie najgorsze, ale normalne frytki lepsze. Szkoda, że tak cholernie niezdrowe :-(.
Każde frytki biorę w ciemno 🙂 Uwielbiam 🙂
Pieczona cukinie lubię bardzo, szczególnie taką trochę jeszcze twardawą 🙂
Robiłyśmy kiedyś ale frytkami byśmy tego nie nazwały 😛 Albo miałyśmy słaby piekarnik albo nasza cukinia miała za dużo wody i ciągle była miękkim jakby ugotowanym warzywem 😛
Być może miękkość zależy od gatunku, moja sprawdziła się świetnie. Podczas pieczenia, trzeba też monitorować twardość, lub pokroić warzywo na grubsze kawałki 🙂
Rewelacyjne są 🙂
na pewno pyszne, sama robiłam podobne z warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki i selera. Zapraszam na mój blog: bistrofan pod adresem: http://kakaozpianka.blox.pl/html
Czy środek z cukinii należy wydłubać bo ja do leczo wydłubuję
Ja usuwam tylko środek przejrzałej cukinii. Zwykle z cukinii kupionej w Lidlu czy innym sklepie nie usuwam pestek, ponieważ nie są wyczuwalne 🙂