Pierniczki Lebkuchen, są bardzo proste w wykonaniu, oryginalne, koniecznie z lukrem i z mielonymi migdałami. Ja zrobiłam je po swojemu i część mąki pszennej, zastąpiłam mąką z amarantusa, zamiast mielonych migdałów, dodałam posiekane orzechy laskowe. Pierniczki po upieczeniu są twarde, po dwóch dniach zrobią się mięciutkie. Bardzo aromatyczne ciasteczka, bez dodatku jajek i cukru, za to na lipowym miodzie. Bardzo polecam wszystkim amatorom zdrowych, korzennych ciasteczek 🙂
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki z amarantusa
- 5 pełnych łyżek miodu ( u mnie płynny lipowy )
- 85 g masła
- 80 g drobno posiekanych orzechów laskowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
- 2 pełne łyżki startej skórki cytrynowej
21 komentarzy
cudowne 😉
niezwykle aromatyczne i pełne cudowności 🙂
Takie pierniczki nie doczekałyby u mnie do świąt …. 😉 😀
No tak, u mnie również 🙂
Pycha!:)
Jadłabym takie pierniczki, oj jadła! Nie wiem czy u mnie zdążyły by zmięknąć, szczerze w to wątpię! 🙂
Pyszności 🙂 intryguje mnie ich smak z mąką amarantusową….
W zasadzie mąka amarantusowa, nie ma charakterystycznego smaku, jak np. mąka jaglana. Pierniczki smakują jak z mąki pszennej 🙂
Smakowicie wyglądają 🙂 Moje miały być długo-leżakujące, a zostało parę w puszcze.. 🙂
pachnie już piernikami 🙂
fajny przepis:)
Gosiu, na taki przepis czekalam, spadasz mi z nim z nieba, musze cos takiego zrobic na Gwiazdke, szukalam odpowiedniego pomyslu. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie Beata
pierniczki wyglądają przepysznie. nic tylko się zajadać! pycha. pozdrawiam ciepło 🙂
Jestem jeszcze przed pieczeniem pierniczków, więc może wykorzystam Twój przepis 🙂
Nie znamy tych pierników ale z doświadczenia wiemy, że amarantus w takich korzennych wypiekach bardzo fajnie się sprawdza 🙂
Pierniczenie dopiero przede mną, a Twoje Małgosiu są bardzo powabne :))
uwielbiam lebkuchen, jedne z najlepszych pierniczków 🙂
Bez zwykłej mąki? Muszę zrobić!
Prezentują się bardzo smakowicie 🙂 Ja co prawda mam już swój przepis sprawdzony od lat, ale może pokuszę się o jedną porcję z Twojego przepisu? 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Jak ja je uwielbiam! 🙂
Wyglądają przepysznie 🙂
Lubię niemieckie pierniczki, Twoje wyglądają przepysznie. Pozdrawiam serdecznie 🙂