Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Niemieckie pierniczki – Lebkuchen

Niemieckie pierniczki – Lebkuchen

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pierniczki Lebkuchen, są bardzo proste w wykonaniu, oryginalne, koniecznie z lukrem i z mielonymi migdałami. Ja zrobiłam je po swojemu i część mąki pszennej, zastąpiłam mąką z amarantusa, zamiast mielonych migdałów, dodałam posiekane orzechy laskowe. Pierniczki po upieczeniu są twarde, po dwóch dniach zrobią się mięciutkie. Bardzo aromatyczne ciasteczka, bez dodatku jajek i cukru, za to na lipowym miodzie. Bardzo polecam wszystkim amatorom zdrowych, korzennych ciasteczek 🙂

DSC_1402

Składniki
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki z amarantusa
  •  5 pełnych łyżek miodu ( u mnie płynny lipowy )
  • 85 g masła
  • 80 g drobno posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 2 pełne łyżki startej skórki cytrynowej
Miód i masło daję do rondelka z grubym dnem. Całość podgrzewam, cały czas mieszając. Masę miodowo – maślaną odstawiam do przestudzenia ( masa może zostać lekko ciepła ).
Mąki przesiewam do miseczki, dodaję resztę suchych składników. Do składników suchych, dodaję masę miodową i orzechy, całość dokładnie mieszam.
Z masy odrywam małe kawałki ciasta, robię małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczam. Ciasteczka układam na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piekę około 13 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powinny się lekko zrumienić. Gotowe studzę na kratce. Smacznego 🙂

DSC_1412

DSC_1406

Powiązane posty

21 komentarzy

Lena 4 grudnia 2015 - 11:50

cudowne 😉

Odpowiedź
Ania 4 grudnia 2015 - 12:49

niezwykle aromatyczne i pełne cudowności 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 4 grudnia 2015 - 13:43

Takie pierniczki nie doczekałyby u mnie do świąt …. 😉 😀

Odpowiedź
napiecyku 4 grudnia 2015 - 14:47

No tak, u mnie również 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 4 grudnia 2015 - 16:09

Pycha!:)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 4 grudnia 2015 - 16:10

Jadłabym takie pierniczki, oj jadła! Nie wiem czy u mnie zdążyły by zmięknąć, szczerze w to wątpię! 🙂

Odpowiedź
Olka 4 grudnia 2015 - 18:48

Pyszności 🙂 intryguje mnie ich smak z mąką amarantusową….

Odpowiedź
napiecyku 4 grudnia 2015 - 19:03

W zasadzie mąka amarantusowa, nie ma charakterystycznego smaku, jak np. mąka jaglana. Pierniczki smakują jak z mąki pszennej 🙂

Odpowiedź
gotowanietoproste 4 grudnia 2015 - 19:16

Smakowicie wyglądają 🙂 Moje miały być długo-leżakujące, a zostało parę w puszcze.. 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 5 grudnia 2015 - 08:35

pachnie już piernikami 🙂
fajny przepis:)

Odpowiedź
beata Redzimska 5 grudnia 2015 - 08:59

Gosiu, na taki przepis czekalam, spadasz mi z nim z nieba, musze cos takiego zrobic na Gwiazdke, szukalam odpowiedniego pomyslu. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
mojamalakuchnia 6 grudnia 2015 - 12:41

pierniczki wyglądają przepysznie. nic tylko się zajadać! pycha. pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedź
Dorota 6 grudnia 2015 - 17:12

Jestem jeszcze przed pieczeniem pierniczków, więc może wykorzystam Twój przepis 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 6 grudnia 2015 - 17:24

Nie znamy tych pierników ale z doświadczenia wiemy, że amarantus w takich korzennych wypiekach bardzo fajnie się sprawdza 🙂

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 6 grudnia 2015 - 18:42

Pierniczenie dopiero przede mną, a Twoje Małgosiu są bardzo powabne :))

Odpowiedź
poprosze dokladke 6 grudnia 2015 - 20:39

uwielbiam lebkuchen, jedne z najlepszych pierniczków 🙂

Odpowiedź
Moje Bistro 6 grudnia 2015 - 22:00

Bez zwykłej mąki? Muszę zrobić!

Odpowiedź
Happy Place 6 grudnia 2015 - 22:27

Prezentują się bardzo smakowicie 🙂 Ja co prawda mam już swój przepis sprawdzony od lat, ale może pokuszę się o jedną porcję z Twojego przepisu? 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedź
Sosna 7 grudnia 2015 - 00:59

Jak ja je uwielbiam! 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 8 grudnia 2015 - 22:40

Wyglądają przepysznie 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 10 grudnia 2015 - 21:33

Lubię niemieckie pierniczki, Twoje wyglądają przepysznie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz