W Polsce najbardziej popularnym gatunkiem dyni jest Hokkaido i bardzo słusznie, ponieważ miąższ tej dyni jest wyjątkowo smaczny, po upieczeniu ma słodko-orzechowy smak. Miąższ zawiera sporo żelaza i potężną dawkę witaminy A, nie brakuje jej również witamin z grupy C i B. Namawiam Was do pieczenia dyni, dla uzyskania miąższu, który nadaje się do celów kulinarnych. Pieczenie wydobywa z dyni znakomity smak i słodycz, których nie uzyskamy przy duszeniu 😮
Dynię wystarczy pokroić w kostkę, lub grubsze plastry, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to około 30 -40 minut, w temperaturze 170 stopni. Dynia powinna odparować wodę i zmięknąć, wtedy ściągamy twardą skórkę, a miąższ miksujemy, lub rozgniatamy widelcem.
Dzisiaj pyszne i delikatne placuszki pancakes na jogurcie z dodatkiem dyni. W Stanach są podawane z syropem klonowym, czasami z sosem owocowym i orzechami. Za ten pyszny i dopracowany przepis, dziękuję autorce bloga My Tasty Kitchen. Bardzo polecam na jesienny deser, również dla maluchów 🙂
Składniki
- 1 szkl. przesianej mąki pszennej ( u mnie orkiszowa typ 700 )
- 1/2 szkl. puree z dyni Hokkaido
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
20 komentarzy
bardzo lubię dyniowe placki, Twoje wyglądają świetnie 🙂
Oj cudne.
Piękny kolor. Warto zrobić:)
Wyglądają na bardzo pulchne i lekkie. Mają też piękną barwę, są takie apetyczne…
wyglądają smakowicie 🙂
Hokkaido to także i moja ulubiona dynia, ma o wiele lepszy smak od pozostałych. Pyszny pomysł na naleśniki, takich jeszcze nie jadłam 🙂
to jedyna dynia, którą u mnie zjadają:)
placki pysznie wyglądają:)
Wyglądaja oblednie:)
Zapowiadaja sie pysznie z lekki posmakiem dyni, ktora jest dosc slodkawa. Kiedys probowalam robic takie pancake w podobny sposob z banana, mi smakowaly, dzieciom mniej, ale wiecej bylo dla mnie ha ha ha Pozdrawiam serdecznie Beata
szkoda, że nie zaprosiłaś choć na jedną porcyjkę.. mniam! 🙂
Wyglądają pysznie 🙂
Wyglądają przepysznie! 🙂 Ten rumiany kolorek – cudo! 🙂
Nie jadłam placuszków z dynią ale słyszałam że są pyszne, zapisuję przepis 🙂
O mniam, chyba spróbuje 🙂
Wyglądają wspaniale – puszyste, mają ładny kolor. Nic tylko spróbować 🙂
Brzmi pysznie 🙂
Pysznie się prezentują, ja tez o nich myślałam, bo mam dynię i sobie czeka na wenę twórczą 🙂
TAK! Bardzo lubimy takie placuszki choć nie robi ich zbyt często. Musimy do nich wrócić 🙂
pyszne jesienne placuszki:)
Piękny zachęcający kolorek tych placuszków 🙂