Home Na słodkoDesery Pyszne, jesienne pancakes z dynią i jogurtem

Pyszne, jesienne pancakes z dynią i jogurtem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
W Polsce najbardziej popularnym gatunkiem dyni jest Hokkaido i bardzo słusznie, ponieważ miąższ tej dyni jest wyjątkowo smaczny, po upieczeniu ma słodko-orzechowy smak. Miąższ zawiera sporo żelaza i potężną dawkę witaminy A, nie brakuje jej również witamin z grupy C i B. Namawiam Was do pieczenia dyni, dla uzyskania miąższu, który nadaje się do celów kulinarnych. Pieczenie wydobywa z dyni znakomity smak i słodycz, których nie uzyskamy przy duszeniu 😮
Dynię wystarczy pokroić w kostkę, lub grubsze plastry, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to około 30 -40 minut, w temperaturze 170 stopni. Dynia powinna odparować wodę i zmięknąć, wtedy ściągamy twardą skórkę, a miąższ miksujemy, lub rozgniatamy widelcem.
Dzisiaj pyszne i delikatne placuszki pancakes na jogurcie z dodatkiem dyni. W Stanach są podawane z syropem klonowym, czasami z sosem owocowym i orzechami. Za ten pyszny i dopracowany przepis, dziękuję autorce bloga My Tasty Kitchen. Bardzo polecam na jesienny deser, również dla maluchów 🙂

IMG_8777

Składniki
  • 1 szkl. przesianej mąki pszennej ( u mnie orkiszowa typ 700 )
  • 1/2 szkl. puree z dyni Hokkaido
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
Wszystkie składniki daję do miseczki i miksuję na gładki krem. Rozgrzewam teflonową lub ceramiczną patelnię, łyżką nakładam ciasto, jedna łyżka to jeden placuszek.
Placki smażę bez tłuszczu na średnim ogniu. Na zbyt dużym ogniu mogą się przypalać i nie zdążą się ściąć. Kiedy spód się zetnie, delikatnie obracam przy użyciu szerokiej łopatki. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego 🙂

IMG_8784

IMG_8800

Powiązane posty

20 komentarzy

poproszę dokładkę 30 września 2015 - 18:52

bardzo lubię dyniowe placki, Twoje wyglądają świetnie 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 30 września 2015 - 19:10

Oj cudne.

Odpowiedź
lena 30 września 2015 - 20:01

Piękny kolor. Warto zrobić:)

Odpowiedź
alezakwas 30 września 2015 - 20:33

Wyglądają na bardzo pulchne i lekkie. Mają też piękną barwę, są takie apetyczne…

Odpowiedź
Niippi 30 września 2015 - 20:35

wyglądają smakowicie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 30 września 2015 - 21:04

Hokkaido to także i moja ulubiona dynia, ma o wiele lepszy smak od pozostałych. Pyszny pomysł na naleśniki, takich jeszcze nie jadłam 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 1 października 2015 - 07:51

to jedyna dynia, którą u mnie zjadają:)
placki pysznie wyglądają:)

Odpowiedź
Łycha smaków 1 października 2015 - 09:08

Wyglądaja oblednie:)

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 1 października 2015 - 10:36

Zapowiadaja sie pysznie z lekki posmakiem dyni, ktora jest dosc slodkawa. Kiedys probowalam robic takie pancake w podobny sposob z banana, mi smakowaly, dzieciom mniej, ale wiecej bylo dla mnie ha ha ha Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
Salvador Dali 1 października 2015 - 12:05

szkoda, że nie zaprosiłaś choć na jedną porcyjkę.. mniam! 🙂

Odpowiedź
Azalitka 1 października 2015 - 12:58

Wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 1 października 2015 - 14:44

Wyglądają przepysznie! 🙂 Ten rumiany kolorek – cudo! 🙂

Odpowiedź
Ania - Kto ugości moich gości? 1 października 2015 - 20:58

Nie jadłam placuszków z dynią ale słyszałam że są pyszne, zapisuję przepis 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 2 października 2015 - 09:49

O mniam, chyba spróbuje 🙂

Odpowiedź
Ania 2 października 2015 - 10:25

Wyglądają wspaniale – puszyste, mają ładny kolor. Nic tylko spróbować 🙂

Odpowiedź
Kolizje Smakow 2 października 2015 - 12:35

Brzmi pysznie 🙂

Odpowiedź
Beti 2 października 2015 - 14:46

Pysznie się prezentują, ja tez o nich myślałam, bo mam dynię i sobie czeka na wenę twórczą 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 października 2015 - 20:04

TAK! Bardzo lubimy takie placuszki choć nie robi ich zbyt często. Musimy do nich wrócić 🙂

Odpowiedź
Ania 4 października 2015 - 00:41

pyszne jesienne placuszki:)

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 4 października 2015 - 19:13

Piękny zachęcający kolorek tych placuszków 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz