W starym zeszycie mamy wyszperałam dwa przepisy na serniki z waniliowych serków śniadaniowych. Jednym podzielę się z Wami, drugim raczej nie 🙁 W składzie ma 5 jajek i kostkę masła, pamiętam, że smakował znakomicie, ale w latach osiemdziesiątych wiele rzeczy smakowało wyjątkowo. Wybrałam bardziej dietetyczny i leciutki sernik z galaretką i letnimi owocami. Sernik bardzo delikatny z waniliową nutą, a słodkie letnie owoce dopełniają całości 🙂
Składniki
- serki waniliowe 2 x 400 g ( może być również po 350 g )
- 1 galaretka truskawkowa + 1 i 1/2 szkl. gorącej wody
- 1 galaretka wiśniowa + 1 szkl. gorącej wody
- 1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szkl. gorącej wody
- 400 g letnich owoców ( jagody, porzeczka, malina, pokrojone truskawki )
Dno tortownicy o średnicy 22 cm. wykładam papierem do pieczenia. W trzech osobnych miseczkach rozpuszczam galaretki. Galaretki dokładnie rozpuszczam, mieszając w gorącej wodzie i odstawiam.
Galaretkę wiśniową schładzam, dając miseczkę z galaretką do większego naczynia z lodowatą wodą. Schłodzoną, ale płynną galaretkę dokładnie miksuję z 400 g serka waniliowego. Masę przelewam do tortownicy i daję do lodówki do czasu, aż stężeje ( około 2 godziny ).
Czynność powtarzam z galaretką brzoskwiniową. Brzoskwiniową galaretkę z serem przelewam na galaretkę wiśniową. Kiedy masa ponownie stężeje wykładam czyste i osuszone owoce, na wierzch wylewam tężejącą galaretkę truskawkową. Całość daję do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego 🙂
Uwagi – jeżeli Wasza tortownica nie jest szczelna, należy dokładnie ją uszczelnić folią spożywczą, lub aluminiową od wewnątrz. Na spód sernika można dać gotowe biszkopty.
19 komentarzy
Ale piękne ciacho, fantastycznie się prezentuje!
cudowny! bardzo lubię takie desery na zimno :-))
Wypasiona wersja, wygląda super pysznie. Ach te mamine i babcine zeszyty. Pełne pyszności ale jakże różnych od dzisiaj uważanych za zdrowe 😉 Trzeba jednak zawsze pamiętać, że produkty do nich użyte (wtedy) prawie nigdy nie pochodziły z tzw. wielkich upraw, nawet jeśli z PGR-ów to jednak wtedy hodowało i uprawiało się jednak inaczej 🙁
Nie możemy się zdecydować, która część tego sernika wygląda lepiej 😛 Galaretka jest szałowa ale dwukolorowa masa też robi wrażenie 🙂
Przepis idealny dla mnie – łatwy, szybki i pyszny. Wygląda obłędnie 🙂
Mniam.
Najlepszy-zwłaszcza na upały 🙂
wygląda palce lizać:)
uwielbiam wszystkie serniki, a taki na zimno w lecie smakuje najlepiej:)
Piękny 🙂 moja mama też robi z serka waniliowego, z galaretką i owocami ale nie dodaje galaretek do masy więc serniczek nie jest tak kolorowy jak Twój…
Ostatnie zdjęcie ( z tą przekrojoną malinką w galaretce…) zniewala 😀 pozdrawiam!
Znam ten serniczek i bardzo go lubię 🙂 u Ciebie wygląda niezwykle apetycznie! Narobiłaś mi smaku!!!
U mnie w domu wszyscy go bardzo lubią, jest bardzo smaczny. Ja spód wykładam herbatnikami, które zalewam galaretką, jak stężeje, nakładam masę. Pozdrawiam
Pyszny sernik, takie smakołyki przygotowane ze starych przepisów są niepowtarzalne 🙂 Też mam w domu taki zeszycik i nieraz ciężko zrobić z niego przepis jeśli w składnikach nie ma gramów tylko jest podane np. 2 opakowania wiórków kokosowych, 1 opakowanie serka homogenizowanego, kostka sera itp. 🙂 Pozdrawiam
Świetny pomysł z tym serkiem homogenizowanym! W ogóle wspaniałe ciasto! 🙂
jak bogato nadziany owocami na wierzchu 🙂
Pyszny i zdrowy serniczek! Zostanie hitem tego lata w moim domu. Pozdrawiam 🙂
Cieszę się, że sernik smakował całej rodzince. Pozdrawiam 🙂
Jestem pod ogromnym wrażeniem sernika i zdjęcia. Cudne! Pozdrawiam 🙂
Nie przepadam za galaretką na ciastach, ale w tym serniku wygląda fantastycznie! I jeszcze te owoce, no bajeczne ciasto! 🙂