Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Ciastka owsiane z kokosem

Ciastka owsiane z kokosem

by admin
Print Friendly, PDF & Email
Pyszne, chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi, kokosem i miodem. Proste do zrobienia, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Zamiast masła, można dodać tłuszcz kokosowy, zamiast białej mąki, mąkę razową lub ryżową. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, po kilku minutach twardnieją. Bardzo polecam na słodką przekąskę dla dzieci 🙂 Przepis, nieco zmodyfikowany zapożyczyłam od Małej Cukierenki 🙂

IMG_5934

Składniki
  • 130 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 100 g cukru brązowego nierafinowanego
  • 100 g płatków owsianych lub otrąb
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 130 g masła lub tłuszczu kokosowego
  •  3 łyżki miodu
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczka sody
Miód i masło podgrzewam. Sodę rozpuszczam w łyżce ciepłej wody i od razu dodaję do miodu. Roztwór mocno się zapieni, całość mieszam i odstawiam.
Przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier i wiórki daję do miseczki, wszystko mieszam, dodaję miód z tłuszczem i rozkłucone jajko. Wszystko dokładnie mieszam i lepię kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeżeli masa będzie za rzadka, dosypuję trochę mąki lub płatków owsianych. Lekko spłaszczam ciasteczka i układam na papierze do pieczenia.
Ciastka piekę na kratce z wyposażenia piekarnika, około 12 minut, w temp.180 stopni. Ciasteczka powinny mocno się zrumienić 🙂 Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

IMG_5934

You may also like

30 komentarzy

Lena 18 maja 2015 - 09:23

Nie tylko małe łakomczuszki byłby zachwycone:)

Reply
Łucja 18 maja 2015 - 09:37

Jak my lubimy kokosowe ciasteczka!! Obowiązkowo zapisuję przepis 😀 Pozdrawiam!

Reply
Ania 18 maja 2015 - 10:49

Takie ciasteczka chętnie bym zjadła 🙂 Zwłaszcza, że są kokosowe.

Reply
Ladylaura 18 maja 2015 - 13:09

Coś upiekę ,ale chyba tylko z kokosem.Piękne są.

Reply
Loreta 18 maja 2015 - 14:28

Och chyba je zrobię! Mam wszystkie składniki, w szafce… tylko ta moja dieta… A są takie piękne, aż tu czuję ich zapach 😀

Reply
Megly 18 maja 2015 - 14:53

Wyglądają na bardzo, ale to bardzo smaczne. Wyglądem mówią mi jakbym już podobne miała okazję gdzieś jeść, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie. Uwielbiam wszelkie kokosowe desery i słodycze. Pyszności w miseczce 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

Reply
Natalia - Poezja Smaku 18 maja 2015 - 17:47

Kokosowe – super, są mega apetyczne

Reply
Agnieszka Z 18 maja 2015 - 18:49

Uwielbiam takie ciasteczka 🙂

Reply
Drink Eat Live 18 maja 2015 - 20:26

…aż ślinka cieknie, mniam:))

Reply
ja i moje urwisy 18 maja 2015 - 20:35

Wyglądają pysznie 🙂

Reply
poproszę dokładkę 18 maja 2015 - 21:22

strasznie lubię te ciastka, ten kokos… pycha :-))

Reply
Angelika i Monika (Candy Pandas) 18 maja 2015 - 21:24

Chcemy, chcemy, chcemy! Jest w nich wszystko co kochamy 😀
Jejku uwielbiamy takie domowe ciacha 😀

Reply
Marta gotuje 18 maja 2015 - 22:12

Z chęcią zjadłabym takie ciasteczko 🙂

Reply
cookiemonster 19 maja 2015 - 10:27

Mmm wygląda przepysznie 🙂

Reply
Opalanka 19 maja 2015 - 14:43

Wyglądają na takie, co się je da zjeść wszystkie na raz 😉

Reply
Obiad gotowy! 19 maja 2015 - 15:29

czuję ich zapach, czuję smak, jak wspaniale chrupią… magia zdjęcia:)
chętnie upiekę!

Reply
Smakowe Kubki 19 maja 2015 - 18:04

Robię kokosanki, ale nie dodawałam sody, która je czyni leciutkimi i pulchnymi, dzięki za podpowiedź.

Reply
Dorota 19 maja 2015 - 18:47

Wyglądają niesamowicie apetycznie! 🙂

Reply
Ela Dz 19 maja 2015 - 18:49

Jak z kokosem biorę w ciemno bez analizy dalszego składu, to musi być pyszne :))

Reply
domowacukierniaewy.blox.pl 19 maja 2015 - 19:28

Cudowne ciasteczka, bardzo takie lubię 🙂

Reply
Sylwia W. 19 maja 2015 - 19:44

Świetny pomysł. Uwielbiam wszystko co kokosowe:) Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Reply
beti 20 maja 2015 - 09:29

Uwielbiam kokosowe ciasteczka :)) Super przepis 🙂

Reply
zjedz_mnie 20 maja 2015 - 10:52

Super ciacha, one kusza już ze zdjęcia 🙂

Reply
Jolanta Strażyc 22 maja 2015 - 09:55

Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować 🙂

Reply
alezakwas 24 maja 2015 - 17:17

Zdobyłaś moje serce tymi ciachami!

Reply
Arczi 30 września 2016 - 21:17

A ja próbowałem przepisy i po małej modyfikacj wyszło super smacznie.. więcej mleka mniej miodu,a wzamian stewia-mniej kalorii..;)

Reply
Kamila 29 listopada 2016 - 22:58

Zdecydowanie za słodkie. Ciastka dobre, ale sam cukier. Następnym razem nie będę dodawała dodatkowego cukru, myślę, że to tylko je psuje.

Reply
Katarzyna 11 grudnia 2016 - 10:32

Czy można pominąć jajko? Lub je zastąpić banany odpadają

Reply
napiecyku 11 grudnia 2016 - 12:20

Dodałabym trochę więcej mokrych składników, np tłuszczu, może kwaśnej śmietany zamiast jajka 🙂

Reply
Patrycja 12 kwietnia 2017 - 16:35

Sa pycha. Ja nie dodalam cukru i wyszly tez mega 🙂 beda czesto u mnie goscic 🙂

Reply

Leave a Comment