Pyszne, chrupiące ciasteczka z płatkami owsianymi, kokosem i miodem. Proste do zrobienia, aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Zamiast masła, można dodać tłuszcz kokosowy, zamiast białej mąki, mąkę razową lub ryżową. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, po kilku minutach twardnieją. Bardzo polecam na słodką przekąskę dla dzieci 🙂 Przepis, nieco zmodyfikowany zapożyczyłam od Małej Cukierenki 🙂
Składniki
- 130 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 100 g cukru brązowego nierafinowanego
- 100 g płatków owsianych lub otrąb
- 100 g wiórków kokosowych
- 130 g masła lub tłuszczu kokosowego
- 3 łyżki miodu
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczka sody
30 komentarzy
Nie tylko małe łakomczuszki byłby zachwycone:)
Jak my lubimy kokosowe ciasteczka!! Obowiązkowo zapisuję przepis 😀 Pozdrawiam!
Takie ciasteczka chętnie bym zjadła 🙂 Zwłaszcza, że są kokosowe.
Coś upiekę ,ale chyba tylko z kokosem.Piękne są.
Och chyba je zrobię! Mam wszystkie składniki, w szafce… tylko ta moja dieta… A są takie piękne, aż tu czuję ich zapach 😀
Wyglądają na bardzo, ale to bardzo smaczne. Wyglądem mówią mi jakbym już podobne miała okazję gdzieś jeść, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie. Uwielbiam wszelkie kokosowe desery i słodycze. Pyszności w miseczce 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
Kokosowe – super, są mega apetyczne
Uwielbiam takie ciasteczka 🙂
…aż ślinka cieknie, mniam:))
Wyglądają pysznie 🙂
strasznie lubię te ciastka, ten kokos… pycha :-))
Chcemy, chcemy, chcemy! Jest w nich wszystko co kochamy 😀
Jejku uwielbiamy takie domowe ciacha 😀
Z chęcią zjadłabym takie ciasteczko 🙂
Mmm wygląda przepysznie 🙂
Wyglądają na takie, co się je da zjeść wszystkie na raz 😉
czuję ich zapach, czuję smak, jak wspaniale chrupią… magia zdjęcia:)
chętnie upiekę!
Robię kokosanki, ale nie dodawałam sody, która je czyni leciutkimi i pulchnymi, dzięki za podpowiedź.
Wyglądają niesamowicie apetycznie! 🙂
Jak z kokosem biorę w ciemno bez analizy dalszego składu, to musi być pyszne :))
Cudowne ciasteczka, bardzo takie lubię 🙂
Świetny pomysł. Uwielbiam wszystko co kokosowe:) Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Uwielbiam kokosowe ciasteczka :)) Super przepis 🙂
Super ciacha, one kusza już ze zdjęcia 🙂
Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Zdobyłaś moje serce tymi ciachami!
A ja próbowałem przepisy i po małej modyfikacj wyszło super smacznie.. więcej mleka mniej miodu,a wzamian stewia-mniej kalorii..;)
Zdecydowanie za słodkie. Ciastka dobre, ale sam cukier. Następnym razem nie będę dodawała dodatkowego cukru, myślę, że to tylko je psuje.
Czy można pominąć jajko? Lub je zastąpić banany odpadają
Dodałabym trochę więcej mokrych składników, np tłuszczu, może kwaśnej śmietany zamiast jajka 🙂
Sa pycha. Ja nie dodalam cukru i wyszly tez mega 🙂 beda czesto u mnie goscic 🙂