Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Naleśniki orkiszowe z kapustą i pieczarkami

Naleśniki orkiszowe z kapustą i pieczarkami

by admin
Print Friendly, PDF & Email
Na wytrawne naleśniki zwykle wybieram mąkę orkiszową lub jaglaną. Farsz wybrałam w klimacie staropolskim. Potrawa dość czasochłonna, dlatego naleśniki zwykle smażę dzień wcześniej, a na następny dzień przygotowuję farsz. Naleśniki można, a nawet trzeba zapiec w piekarniku. Jeszcze lepiej smakują krótko przesmażone na patelni, na klarowanym maśle. Kupując kapustę kiszoną zwracajmy uwagę, czy kapusta jest kiszona w tradycyjny sposób, czy sztucznie zakwaszana octem lub cytryną. Bardzo polecam 🙂

IMG_5105

Składniki na naleśniki 4 porcje ( 11 sztuk )
  • 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie 1 szkl. mąki orkiszowej typ 650 i jedna szkl. typ 2000 )
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szkl. wody mineralnej nie gazowanej lub lekko mineralizowanej
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki daję do wysokiej miseczki i dokładnie mieszam rózgą kuchenną. Ciasto odstawiam na 10 minut. Naleśniki smażę na większym ogniu do zrumienienia. Przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta, patelnię smaruję pędzelkiem zanurzonym w oleju roślinnym.
Składniki na farsz
  • 800 g kapusty kiszonej
  • 450 g pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz
  • masło klarowane do smażenia
Kapustę daję do garnka, zalewam zimną wodą i od zagotowania, gotuję 5 minut. Przekładam na durszlak, dokładnie odcedzam i odstawiam do przestudzenia. Cebulkę smażę na maśle klarowanym, około 1 min, dodaję czosnek, pieczarki i bazylię, Całość duszę do czasu, kiedy pieczarki odparują wodę.
Z kapusty partiami, dokładnie wyciskam nadmiar wody i drobno kroję. Kapustę dodaję do pieczarek, farsz dokładnie mieszam i odprawiam do smaku. Na każdy naleśnik daję porcję farszu i zwijam rulonik. Naleśniki można również złożyć dwa razy na pół. Gotowe krótko smażymy na klarownym maśle, lub zapiekamy. Smacznego 🙂
Ja swoje naleśniki zapiekłam w piekarniku z dodatkiem sosu z 3 łyżek jogurtu, 1 jajka, szczypty gałki muszkatołowej, pieprzu i soli.

IMG_5114

IMG_5134

You may also like

29 komentarzy

Lena 20 kwietnia 2015 - 10:56

Już dawno naleśników nie jadam, ależ bym zjada tak pysznie nadziane naleśniki 😉

Reply
Agnieszka, Dom na obcasach 20 kwietnia 2015 - 11:22

Taki farsz jest najlepszy na świecie! W połączeniu z naleśnikami musi być jeszcze lepszy 🙂

Reply
mopswkuchni 20 kwietnia 2015 - 15:26

Wyglądają cudnie i jakie są zdrowe. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 🙂

Reply
Ela Dz 20 kwietnia 2015 - 18:34

Jak kapustka to ja zbieram wszystko, uwielbiam kapuściane smaki 🙂

Reply
Calluna 20 kwietnia 2015 - 19:25

Dziewczyno, na diecie jestem, a tu takie pyszności!

Reply
Angelika i Monika (Candy Pandas) 20 kwietnia 2015 - 19:43

Naleśniki wytrawne są u nas tak sporadycznie, że nie mal nie pamiętamy kiedy były ostatni raz 😛 Twoje wyglądają zachęcająco i chyba pokusimy się o taki obiadek 😀

Reply
Salvador Dali 20 kwietnia 2015 - 19:52

zjadłabym, oj zjadła naleśniki na wytrawnie.. mniam! 🙂

Reply
Moja pasja smaku 20 kwietnia 2015 - 20:50

Aż ślinka cieknie 🙂 Nie mm tylko mąki orkiszowej i nigdzie nie widziałam :/ Muszę zamówić chyba przez internet, naleśniki boskie, już kocham ten farsz 🙂 !

Reply
napiecyku 20 kwietnia 2015 - 21:16

Mąkę orkiszową można kupić w sklepach Kaufland, albo Carrefour. Jest też w sklepach ze zdrową żywnością 🙂

Reply
Ela 20 kwietnia 2015 - 21:25

Nigdy nie jadłam naleśników z mąki orkiszowej ! Jestem ciekawa jak smakuje !
Pozdrawiam

Reply
napiecyku 20 kwietnia 2015 - 21:35

Smakują tak samo, jak pszenne, ale są dużo zdrowsze 🙂

Reply
Marta gotuje 20 kwietnia 2015 - 23:15

Takie naleśniki to ja uwielbiam 😉

Reply
domowacukierniaewy.blox.pl 21 kwietnia 2015 - 00:12

Jakie pyszne naleśniki, bardzo lubię! 🙂

Reply
Megly 21 kwietnia 2015 - 07:56

Niby bardzo podobne do zwyczajnych naleśników, a właśnie z orkiszem. Muszę spróbować, bo bardzo lubię naleśniki pod każdą postacią. A pieczarki i kapusta to jak dla mnie smak idealny. Mmm. Przypominają moje ukochane krokieciki. Pozdrawiam cieplutko.

Reply
Agnieszka 21 kwietnia 2015 - 09:18

Z przyjemnością bym zjadła. Poniewaz planuje robić moje ulubione nalesniki z warzywami ( zachęcam do spróbowania 🙂 ), to może wykorzystam twoje ciasto?

Reply
Ania 21 kwietnia 2015 - 09:26

Ale wypasione 🙂 Farsz grzybowo-kapuściany to jeden z moich ulubionych. I orkiszowe naleśniki… pycha 🙂

Reply
zjedz_mnie 21 kwietnia 2015 - 11:29

Fajne 🙂 Uwielbiam naleśniki (smażyć chyba bardziej) i tez z nimi kombinuje. Twoja wariacja jest niezła 🙂

Reply
Jolanta Strażyc 21 kwietnia 2015 - 17:48

Wspaniale wyglądają! Unikam pszenicy, więc idealne dla mnie 🙂

Reply
Ula 21 kwietnia 2015 - 19:07

Głodna się robię od oglądania tych naleśników!

Reply
Łukasz 21 kwietnia 2015 - 19:17

Uwielbiam takie naleśniki 🙂

Reply
Ania 21 kwietnia 2015 - 19:41

uwielbiam! ale do tej pory robilam je na mące pszennej.

Reply
smak i uczucie 21 kwietnia 2015 - 20:26

Bardzo pomysłowe i świetne naleśniki.

Reply
Kinga Kornacka 21 kwietnia 2015 - 21:04

Świetnie wyglądają! A smakowo przypominają mi o częsci takie a/la krokiety 😉

Reply
poproszę dokładkę 21 kwietnia 2015 - 21:06

wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Reply
Ladylaura 21 kwietnia 2015 - 23:35

Wspaniałe!.

Reply
Natalia - Poezja Smaku 22 kwietnia 2015 - 00:51

Świetny obiad, uwielbiam taki farsz

Reply
Marcelina 22 kwietnia 2015 - 16:32

Jako fanka wszelkich naleśnikowych dań i takim bym nie domówiła, smakowite nadzienie 🙂

Reply
ja i moje urwisy 23 kwietnia 2015 - 21:30

Genialne 🙂

Reply
Alexandra 29 kwietnia 2015 - 10:37

Koniecznie muszę spróbować!

Reply

Leave a Comment