Trudno o smaczniejszy wypiek dla dzieci, niż to miodowo-grysikowe ciasto. Mój syn już jest dorosły, ale nadal jest zadowolony, kiedy go piekę. Tym razem jednak piekłam z myślą o moich bratanicach, które za nim przepadają. To ciasto najbardziej smakuje na następny dzień, kiedy miodowe placki zmiękną. Głównym składnikiem masy jest mleko i kasza manna, ponieważ w masie nie ma jajek, ciasto można przechowywać bez obaw, że się zepsuje. Ale uwaga…..to ciasto bardzo szybko znika.
Składniki na ciasto
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 pełne łyżki miodu
- 2 jajka
- 200 g. masła
- 2 płaskie łyżeczki sody
Wszystkie składniki daję do miseczki i rękoma łączę składniki. Jeżeli ciasto będzie się kleić, dosypuję trochę mąki. Gotowe dzielę na cztery równe części. Dno tortownicy o średnicy 28 cm. wykładam papierem do pieczenia. Kawałkami ciasta wylepiam dno tortownicy i każdy krążek ciasta piekę osobno, ok 15 min w temp. 180 stopni. Gotowe placki odstawiam.
Składniki na masę
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 litr mleka
- 2 cukry waniliowe
- 1/2 szklanki cukru pudru ( ja dałam 1/4 szklanki )
- 150 g masła
Mleko podgrzewam z cukrami waniliowymi, do ciepłego pomału sypię kaszę, cały czas mieszając. Kaszę gotuję ok. 3-4 min, uważając aby się nie przypaliła. Odstawiam, na garnku rozciągam folię spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha.
Cukier rozcieram z masłem na krem i stopniowo dodaję kaszę mannę. Gotową masą przekładam miodowe placki. Ja ozdobiłam ciasto gotową polewą z białej czekolady. Odstawiam w chłodne miejsce, najlepiej smakuje na następny dzień.
Moje uwagi : Ciasto można upiec na blaszce o wym. 24 cm x 34 cm , wtedy pieczemy trzy placki.
24 komentarze
Robię podobne, tylko kruche . A do masy z kaszy manny dodaję troszkę soku z cytryny.
A ten przepis na pewno wypróbuję. Dzięki!
Pozdrawiam.
haha, też go uwielbiam! 🙂 Piątka dla syna za smaki, a da ciebie za przepyszne ciacho 🙂
Dla dzieci a i owszem, ale ja sama bym go z chęcią zjadła :)) Bardzo apetycznie wygląda 🙂
Dla dzieci a i owszem, ale ja sama bym go z chęcią zjadła :)) Bardzo apetycznie wygląda i cudnie 🙂
Oj nie tylko dla dzieci, bo ja chętnie też bym je zjadła! Wygląda cudownie i smakowicie 🙂
Dziękuję Madzia : )
Obłędne ,miodowe bardzo lubię .
Małych dzieci u nas nie ma ale ciasteczka wyglądają pysznie:))))Pozdrawiam serdecznie:))
Również pozdrawiam : )
Ale fajny przepis, musze sobie go gdzies odlozyc i przetestowac. Wydaje mi sie do tego duzo zdrowszy, bo kaszka manna, miod. Pozdrawiam Beata
Jaki fajny przepis, musze sobie go odlozyc. Wydaje mi sie calkiem zdrowe: miod, kasza manna. Pozdrawiam Beata
PS Zdjecia jak zawsze u Ciebie przesliczne
Jak dla dzieci – to muszę koniecznie spróbować. Nie żebym sama była dzieckiem, ale o synku pomyślałam.
Ach, Ci synowie : )
Robię bardzo podobnie i nawet mam przygotowany wpis, ale u mnie nazywa się Stefanka- ciasto bardzo, ale to bardzo dobre:)
jak ja uwielbiam to ciasto. a wieki nie jadłam! : )
Sama ( czytaj duże dziecko ) bym go zjadła
Wygląda tak pysznie i tak pięknie, że sama zjadłabym taką porcję. Zapisuje przepis i upiekę dla moich wnuczek. Myślę, że im zasmakuje 🙂
Na pewno zasmakuje : )
To jedno z moich ulubionych ciast 🙂
Swietnie wygląda, uwielbiam miodowe ciasta 🙂
no mega!!! muszę poprosić teściową żeby mi zrobiła to ciasooo, bo ja lewa jestem w tym temacie;D
Przepysznie wygląda!!! Pozdrawiam Gosiu 🙂
Przepyszne ciasto, polecam 🙂
Pyszne ciasto:)