Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Faworki

Faworki

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Faworki inaczej chrust to kruche ciasteczka, wypiekane najczęściej w czasie karnawału i na tłusty czwartek. Są popularnie również za naszą wschodnią i zachodnią granicą. Chrust smażymy podobnie jak pączki w głębokim tłuszczu, podajemy posypane cukrem pudrem. Dodatek alkoholu powoduje, że faworki nie wchłaniają tłuszczu i są bardziej kruche. Polecam te ciasteczka na koniec karnawału, złożone na kształt kokardki zadowolą nie jednego łasucha:))

IMG_3233

Składniki

  • 30dkg  przesianej mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
  • 2 pełne łyżki masła
  • 1 cukier waniliowy
  • mały kieliszek spirytusu
  • olej do smażenia
  1. Do miseczki daję wszystkie składniki i wyrabiam składniki na jednolite ciasto.
  2. Ciasto przekładam na deseczkę i wybijam go wałkiem, składam i ponownie wybijam, do czasu aż pojawią się pęcherzyki (ok.7min). Ciasto owijam folią i daję do lodówki na 30min.
  3. Z ciasta odcinam mniejsze kawałki, rozciągam wałkiem na grubość 1-2mm. Radełkiem wycinam paski o długości 10cm i szerokości 2-3cm, nacinam w środku i formuję faworki.
  4. Faworki daję na rozgrzany tłuszcz, smażę na złoty kolor. Po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu i posypuję cukrem pudrem. Udanych wypieków!!!

IMG_3168IMG_3226IMG_3232

Powiązane posty

24 komentarze

Ela 14 lutego 2014 - 17:54

Uwielbiam faworki ale mam dwie lewe ręce do wypieków. Jak czytam przepis wydaje mi się że dam radę a potem bywa różnie…… Jednym słowem lubię jeść a nie piec…..
Dziękuję za odwiedziny i komentarz na moim blogu.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 14 lutego 2014 - 20:05

Faworki nie są trudne do zrobienia, na pewno dasz radę:))

Odpowiedź
renia 14 lutego 2014 - 18:29

Bardzo lubię faworki i pieczemy je co roku w karnawale:)))Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 14 lutego 2014 - 20:43

Uwielbiam faworki ; )

Odpowiedź
Ania 14 lutego 2014 - 23:24

pyszna klasyka:) bardzo dawno nie robiłam ich, ale w tym roku się przymierzam:)

Odpowiedź
napiecyku 15 lutego 2014 - 10:20

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Ladylaura 14 lutego 2014 - 23:33

To smakołyk z mojego dzieciństwa ,zawsze robione przez babcie na piecu opalanym ogniem.

Odpowiedź
napiecyku 15 lutego 2014 - 10:20

Z takiego pieca musiały smakować wyjątkowo:))

Odpowiedź
Venus 15 lutego 2014 - 15:13

uwielbiam 🙂

Odpowiedź
awiola 15 lutego 2014 - 16:49

Uwielbiam faworki 🙂 Dawno ich nie jadłam. Pozdrawiam!

Odpowiedź
galantyna.pl 15 lutego 2014 - 17:39

Nie tak dawno robiłam, ale Twoje wyglądają tak kusząco, że pewnie zrobię powtórkę!

Odpowiedź
mommy-makeovers.webnode.com 15 lutego 2014 - 17:42

Its like you read my mind! You appear to know
so much about this, like you wrote the book in it or something.
I think that you could do with some pics to drive the
message home a little bit, but instead of that, this is great blog.
A great read. I’ll definitely be back.

Odpowiedź
napiecyku 15 lutego 2014 - 17:45

Thank you:))

Odpowiedź
คิ้วสามมิติ 15 lutego 2014 - 18:05

Keep on working, great job!

Odpowiedź
Salvador Dali 15 lutego 2014 - 21:40

uluuubiooooneeeeee 😀

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 16 lutego 2014 - 11:05

Bardzo lubię faworki:) W tym roku specjalnie kupiłam takie radełko jak Twoje, żeby wyszły trochę inaczej niż zwykle.

Odpowiedź
łucja-Maria 16 lutego 2014 - 19:18

Uwielbiam faworki. Twoje wyglądają bardzo apetycznie.
Bardzo dawno je robiłam. Bardzo dawno:)

Odpowiedź
Magda C. 17 lutego 2014 - 14:05

Robiłam w sobotę… pyszota 🙂

Odpowiedź
skoraq cooks 17 lutego 2014 - 16:56

Uwielbiam, więc porywam Ci wszystkie 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 17 lutego 2014 - 19:35

Pyszności 🙂

Odpowiedź
wenus-lifestyle 19 lutego 2014 - 17:48

Uwielbiam faworki, nie mogę się doczekać tłustego czwartku 😉

Odpowiedź
simply lifetime 25 lutego 2014 - 19:50

idealne na tłusty czwartek! 🙂 dlatego właśnie robię je tylko raz w roku, aby móc na nie czekać w ten dzień 🙂

Odpowiedź
great article here 8 marca 2014 - 19:36

Thanks to my father who stated to me regarding this webpage, this webpage is really remarkable.

Odpowiedź
Gargamel i Hogata 16 marca 2014 - 13:13

:-). Dzięki za świetny przepis ;-). Ja się już od dłuższego czasu zbieram do faworków ale jakoś brakuje mi odwagi ;-(.

Odpowiedź

Zostaw komentarz