Fasolka szparagowa w sezamowej panierce

Print Friendly
Fasolka szparagowa nie jest trudna, ani wymagająca w uprawie. W ogródku sieję ją zwykle dwa razy,  w maju i w lipcu. Drugi zbiór właśnie się kończy, fasolę tym razem ugotowałam i podałam w panierce z delikatnie zmielonego sezamu. Taka fasolka jest bardzo sycąca, pożywna i zdrowa. Można ją podać na samodzielne danie np. z jajkiem sadzonym lub jako dodatek do obiadu 🙂

Składniki
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 3/4 filiżanki nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • oliwa
Z fasolki odcinam końce i gotuję około 8 minut z łyżeczką soli. Miękką fasolkę odcedzam.
Nasiona krótko mielę, rozdrabniając je na gruboziarnistą mączkę.
Na rozgrzaną patelnię daję ziarna sezamu, prażę je mieszając, do czasu kiedy się lekko przyrumienią. Sezam odkładam na talerzyk.
Na tej samej patelni podgrzewam oliwę, dodaję zgniecione ząbki czosnku, zioła i sezam. Wszystko krótko podgrzewam i dodaję fasolkę.
Fasolkę dokładnie obtaczam w sezamowej panierce. Gotowe danie można podać ze świeżymi listkami bazylii lub pietruszki. Smacznego 🙂

 

komentarzy 10

  1. Magdalena 18 września 2017 at 19:48 Reply

    mam fasolkę, jutro wypróbuję:)

  2. Ania 19 września 2017 at 10:16 Reply

    Bardzo lubię fasolkę, a w tym zestawieniu na pewno smakuje wybornie 🙂

  3. Magda 19 września 2017 at 11:07 Reply

    Fajny sposób na fasolkę, chętnie spróbuję takiej wersji 🙂

  4. Kobieta po 30 19 września 2017 at 11:16 Reply

    Mniami, super, że masz dostęp do swojej fasolki, zazdroszczę 🙂

  5. Megly 19 września 2017 at 13:14 Reply

    O! Jaka ciekawa. Z pewnością musi smakować wybornie.
    Bardzo lubię takie propozycje.
    Smacznie i apetycznie. Zielona fasolka jest pyyycha!
    Pozdrawiam 🙂

  6. Natalie 19 września 2017 at 14:46 Reply

    Ta sezamowa panierka kusi! Uwielbiam fasolkę szparagową 🙂

  7. Joanna Ł 19 września 2017 at 15:51 Reply

    Uwielbiam fasolkę a z sezamem musi być pyszna 🙂

  8. KuchniaOdDwojga 20 września 2017 at 13:22 Reply

    Super alternatywa dla sklepowej chemii 🙂

  9. KuchniaOdDwojga 20 września 2017 at 13:22 Reply

    Przepis jak najbardziej dla mnie 🙂

  10. Ania - Fabryka Pomysłów 24 września 2017 at 19:36 Reply

    mniam 🙂 bardzo lubię fasolkę szparagową 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *