Home Dania i dodatkiObiady Miruna w cieście piwnym

Miruna w cieście piwnym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Wobec ochoty na rybę w panierce, zdecydowałam się na przepis wg. Jamiego Olivera. Ryba, a dokładnie miruna w cieście piwnym, wyszła dokładnie tak jak chciałam. Z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta. Dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami i z sosem jogurtowo – czosnkowym. Zajadamy na gorąco 🙂

Składniki
  • 5 filetów z miruny, mintaja lub dorsza bez ości
  • suszona trawa cytrynowa
  • sok z cyryny
  • sól i pieprz
Składniki na ciasto
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 250 ml. jasnego zimnego piwa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Filety rybne delikatnie posypuję trawą cytrynową i skrapiam sokiem z cytryny. Daję do lodówki na co najmniej godzinę, do schłodzenia.
Składniki na ciasto dokładnie łączę rózgą kuchenną i odstawiam na 10 minut.
Przed smażeniem filety osuszam papierowym ręcznikiem i posypuję solą i pieprzem. Filety można pokroić na mniejsze kawałki.
Kawałki ryby obtaczam w piwnym cieście i daję na rozgrzany olej. Smażę z każdej strony na rumiano. Gotowe filety osączam na papierowym ręczniku, od razu podaję. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

10 komentarzy

Magdalena 13 lipca 2017 - 20:44

Bardzo lubię rybę w piwnym cieście 🙂

Odpowiedź
Marzena 13 lipca 2017 - 21:33

Taką rybkę to ja bym zjadła z chęcią 🙂

Odpowiedź
Megly 14 lipca 2017 - 07:55

Narobiłaś mi smaka na nią!
Dobrości 🙂
Mniam, mniam 🙂
Pozdrowionka 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 14 lipca 2017 - 10:04

wspaniała ryba, bardzo lubię mirunę : )

Odpowiedź
Królowa Karo 16 lipca 2017 - 11:55

Jak ja dawno rybki dobrej nie jadłam… Niebawem jadę do Ustki i mam nadzieję, że tam nadrobię.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 16 lipca 2017 - 18:47

Same nie wiemy czy jadłyśmy kiedyś mirunę 😀 A gdzie dopiero w takim cieście! 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 17 lipca 2017 - 06:41

pyszna rybka 🙂 dawno nie jadłam.

Odpowiedź
Beti 17 lipca 2017 - 13:08

Uwielbiam rybkę w cieście piwnym 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 17 lipca 2017 - 18:26

Ryba zapowiada się przepysznie. Już sobie wyobrażam łososia albo karpia przygotowanego w ten sposób 🙂

Odpowiedź
Marzena 17 lipca 2017 - 20:57

Bardzo lubię rybkę w cieście, jest pyszna 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz