Miruna w cieście piwnym

Print Friendly
Wobec ochoty na rybę w panierce, zdecydowałam się na przepis wg. Jamiego Olivera. Ryba, a dokładnie miruna w cieście piwnym, wyszła dokładnie tak jak chciałam. Z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta. Dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami i z sosem jogurtowo – czosnkowym. Zajadamy na gorąco 🙂

Składniki
  • 5 filetów z miruny, mintaja lub dorsza bez ości
  • suszona trawa cytrynowa
  • sok z cyryny
  • sól i pieprz
Składniki na ciasto
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 250 ml. jasnego zimnego piwa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Filety rybne delikatnie posypuję trawą cytrynową i skrapiam sokiem z cytryny. Daję do lodówki na co najmniej godzinę, do schłodzenia.
Składniki na ciasto dokładnie łączę rózgą kuchenną i odstawiam na 10 minut.
Przed smażeniem filety osuszam papierowym ręcznikiem i posypuję solą i pieprzem. Filety można pokroić na mniejsze kawałki.
Kawałki ryby obtaczam w piwnym cieście i daję na rozgrzany olej. Smażę z każdej strony na rumiano. Gotowe filety osączam na papierowym ręczniku, od razu podaję. Smacznego 🙂

 

komentarzy 10

  1. Magdalena 13 lipca 2017 at 20:44 Reply

    Bardzo lubię rybę w piwnym cieście 🙂

  2. Marzena 13 lipca 2017 at 21:33 Reply

    Taką rybkę to ja bym zjadła z chęcią 🙂

  3. Megly 14 lipca 2017 at 07:55 Reply

    Narobiłaś mi smaka na nią!
    Dobrości 🙂
    Mniam, mniam 🙂
    Pozdrowionka 🙂

  4. mojamalakuchnia 14 lipca 2017 at 10:04 Reply

    wspaniała ryba, bardzo lubię mirunę : )

  5. Królowa Karo 16 lipca 2017 at 11:55 Reply

    Jak ja dawno rybki dobrej nie jadłam… Niebawem jadę do Ustki i mam nadzieję, że tam nadrobię.

  6. Angelika i Monika (Candy Pandas) 16 lipca 2017 at 18:47 Reply

    Same nie wiemy czy jadłyśmy kiedyś mirunę 😀 A gdzie dopiero w takim cieście! 🙂

  7. Ania - Fabryka Pomysłów 17 lipca 2017 at 06:41 Reply

    pyszna rybka 🙂 dawno nie jadłam.

  8. Beti 17 lipca 2017 at 13:08 Reply

    Uwielbiam rybkę w cieście piwnym 🙂

  9. Agnieszka Wieczorek 17 lipca 2017 at 18:26 Reply

    Ryba zapowiada się przepysznie. Już sobie wyobrażam łososia albo karpia przygotowanego w ten sposób 🙂

  10. Marzena 17 lipca 2017 at 20:57 Reply

    Bardzo lubię rybkę w cieście, jest pyszna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *