Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński, to bardzo prosta zupa warzywa, wzbogacona o nasiona strączkowe. Zupa ma swoje korzenie w dalekiej historii i jest przygotowana z tego, co było łatwo dostępne, co rosło na polach i w ogrodach. 
Niektórzy dodają do barszczu kapustę włoską i przecier pomidorowy. Ja natomiast preferuję ziemniaki krojone w kostkę, marchew i pietruszkę startą na tarce, do tego biała fasola i starte buraczki. Dla ułatwienia dodaję gotowe buraki cięte, takie z zalewą, prosto ze słoika, można je dostać prawie w każdym sklepie.
Świetna zupa dla wegetarian, o ile będzie przygotowana na wywarze warzywnym. Polecam bardzo dla całej rodziny 🙂

Składniki / 5 porcji
  • 2 szklanki suchej białej fasoli np. piękny Jaś
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 3 większe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 450 g buraczków z zalewą ( ze słoika )
  • 2 łyżeczki soku z cyrtyny
  • 100 ml. śmietanki do zup
  • przyprawy – 2 liście laurowe, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki tymianku
  • kilka związanych gałązek lubczyku, pietruszki i selera
  • sól i pieprz
  • 2, 5 – 3 litry wywaru ( u mnie na golonce z indyka )
Fasolę płukam, dolewam tyle wody, żeby fasola była zakryta i zostawiam na całą noc do namoczenia. Na następny dzień wylewam wodę, dolewam świeżej wody i gotuję fasolę z łyżeczką soli do miękkości. Fasolę odcedzam.
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do wywaru razem z liściem laurowym, świeżymi ziołami i gotuję około 10 minut.
Warzywa obieram i ścieram na dużych oczkach. Dodaję do zupy razem z fasolką i gotuję kolejne 10 minut.
Następnie dodaję suszone zioła, buraczki z zalewą, sok z cytryny i śmietankę do zup, wszystko podgrzewam do zagotowania. Gotową zupę doprawiam do smaku, na talerzu można posypać posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂

 

komentarzy 11

  1. Ewa 22 maja 2017 at 19:18 Reply

    U mnie w domu barszcz ukraiński to prawdziwy hit 😉

  2. Magdalena 22 maja 2017 at 19:48 Reply

    u mnie też często gości w domu 😉

  3. Megly 22 maja 2017 at 19:58 Reply

    Barszczyk bardzo fajny!
    Uwielbiam takie smaki, bo od dzieciństwa byłam z nimi oswajana i dobrze mi się kojarzą! 🙂
    Pozdrowionka cieplutkie 🙂

  4. Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 maja 2017 at 22:10 Reply

    Barszcz ukraiński bardzo lubimy i kiedyś robiłyśmy go dość często. Narobiłaś nam ochoty 🙂

  5. Olka 23 maja 2017 at 08:22 Reply

    Dawno nie jadłam. Super pomysł na dodanie buraczków ze słoika 🙂
    Ps. coś mi się nie chce komentarz dodać….

  6. Olka 23 maja 2017 at 08:23 Reply

    O dodał się pozdrawiam

  7. Kobieta po 30 23 maja 2017 at 13:55 Reply

    super odmiana, z fasolą nigdy nie jadłam…myślę, że dzieki temu jest bardziej sycąca

  8. Agnieszka​ Wieczorek 23 maja 2017 at 17:18 Reply

    Nie jestem jakąś miłośniczką zup, ale barszcz ukraiński bardzo lubię i chętnie aię nim zajadam!

  9. Ania - Fabryka Pomysłów 23 maja 2017 at 20:14 Reply

    bardzo lubię ten barszczyk mimo że zupy jem rzadko 🙂

  10. Gotowanie to proste ! 23 maja 2017 at 23:31 Reply

    Nigdy nie jadłam barszczu ukraińskiego, muszę go kiedyś zrobić bo wygląda na bardzo smaczny 🙂

  11. marcelina 25 maja 2017 at 07:41 Reply

    Bardzo lubię! Zupy często goszczą u mnie przede wszystkim w czasie jesienno – zimowym, a taki barszcz ukraiński jest idealny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *