Kisiel z żurawiny

Właśnie trwa sezon na żurawinę i właśnie teraz możemy nabyć świeże owoce. Czerwone kuleczki żurawiny, charakteryzują się cierpkim smakiem i najlepiej smakują przetworzone, w formie konfitury do mięs i i serów, kisielu i galaretki. Warto wykorzystać ten moment na zamrożenie, czy przetworzenie owoców. Świeża żurawina doskonale się przechowuje i w chłodnym miejscu zachowa swoje właściwości nawet do trzech miesięcy. 
U mnie dzisiaj, na deser domowy kisiel z żurawiny, o wspaniałym czerwonym kolorze, można go podać z łyżką jogurtu lub słodkiej śmietanki 🙂

dsc_2864

Składniki / 3 porcje
  • 250 g świeżych owoców żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szkl. wody
Owoce dokładnie myję i przekładam do mniejszego garnka. Dodaję sok z cytryny i cukier, wszystko mieszam i stawiam na mały ogień.
W czasie gotowania co jakiś czas, mieszam owoce. Jeżeli papka jest bardzo gęsta, można dolać trochę wody.
Kiedy owoce się rozpadną, wszystko przecieram przez sito.
Do przetartych owoców dolewam szklankę wody i stawiam na gaz.
W 1/2 szkl. wody, rozprowadzam mąkę i dodaję do przecieru. Gotuję na małym ogniu, około minutę od zagotowania.
W razie potrzeby, można dosłodzić,  zagęścić większą ilością mąki, lub rozrzedzić wodą.
Podaję na ciepło z jogurtem lub słodką śmietanką 🙂 Smacznego 🙂

dsc_2871

 

komentarzy 15

  1. amanda-butikzprzepisami 8 listopada 2016 at 16:50 Reply

    Lubię żurawinę i zapisałam sobie przepis – wypróbuję na święta 🙂

    • napiecyku 8 listopada 2016 at 16:59 Reply

      Cieszę się, że pomysł się spodobał 🙂

  2. Cukry Proste 8 listopada 2016 at 17:40 Reply

    Dzięki Tobie zdałam sobie sprawę, że nigdy nie robiłam nic ze świeżą żurawiną i nigdy też nie robiłam sama kisielu

  3. Olka 8 listopada 2016 at 17:56 Reply

    Cudowny! muszę zrobić zapas żurawiny ale jeszcze nie widziałam w warzywniaku…. Pozdrawiam

  4. Magdalena 8 listopada 2016 at 19:33 Reply

    pychota, przekonuję się ostatnio do tego deseru 🙂

  5. Aga 9 listopada 2016 at 09:56 Reply

    w dzieciństwie uwielbiałam, teraz wieki nie jadłam, chyba się skuszę i zrobię 🙂

  6. Megly 9 listopada 2016 at 10:20 Reply

    Uwielbiam kisielki z owoców, a nie takie z torebki. Pyszności. Żurawinowe smaki w 100% wpisują się w moje gusta smakowe. Taki kisielek to mi się podoba. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  7. Programista w kuchni 9 listopada 2016 at 11:13 Reply

    Super zdjęcie, a garnuszek rewelacja! 😀 Muszę spróbować takiego domowego kisielu 🙂

  8. Agnieszka Wieczorek 9 listopada 2016 at 18:23 Reply

    Kisielu z żurawiny jeszcze w domu nie robiła.m. Ostatnio zrobiłam marmoladę i konfiturę do mięs – mają całkowicie inny smak niż te ze sklepu. O wiele lepszy!
    Pomysł na kisiel jest super 🙂 Jak kupię jeszcze żurawinę to wypróbuję 🙂

  9. Sosna 10 listopada 2016 at 08:58 Reply

    To musi być zacne 🙂

  10. Gotowanie to proste ! 10 listopada 2016 at 16:12 Reply

    Bardzo lubię 🙂 Ps. ślicznie podane 😉

  11. Ania - Fabryka Pomysłów 11 listopada 2016 at 15:12 Reply

    wspaniały kisiel 🙂

  12. Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 listopada 2016 at 17:36 Reply

    Jesteśmy ciekawe jak smakuje taki kisiel ze świeżej żurawiny 🙂 Musimy ją kupić 🙂

  13. kulinarny blog samanthy 15 listopada 2016 at 14:30 Reply

    Szkoda, że nie podałas przepisu, z chęcią bym się skusiła. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  14. kulinarny blog samanthy 15 listopada 2016 at 14:32 Reply

    A u mnie nie wyświetliło całego wpisu, teraz widzę. Rewelacja !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *