Kasza gryczana z porem i brukselką

Print Friendly
Propozycja na zdrowy, wegetariański obiad. Niepalona kasza gryczana z brukselką, porem i cebulką. Dodatkowo, dla smaku w potrawie znalazły się zioła i czosnek. Składniki częściowo gotuję, a następnie krótko smażę na dużej patelni. Obiad godny polecenia 🙂

dsc_3462

Składniki / 3 porcje
  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/2 małego pora pokrojonego w plasterki ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 2 szkl. świeżej lub mrożonej brukselki
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • po 1/2 łyżeczki tymianku i majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy
Kaszę dokładnie płukam. Gotuję na małym ogniu, w proporcji 1 część kaszy, na dwie części wody. W czasie gotowania, dodaję dwie płaskie łyżeczki soli i mieszam. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, dodaję łyżkę oliwy, mieszam i odstawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Brukselkę myję, usuwam wierzchnie liście i gotuję na parze około 10 minut. Następnie przelewam zimną wodą i odstawiam.
Na dużej patelni podgrzewam oliwę, dodaję cebulę, zioła, czosnek i por. Wszystko smażę na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu, kiedy warzywa odparują wodę.
Do cebuli i pora, dodaję kaszę i brukselkę, wszystko ponownie smażę mieszając 2 – 3 minuty na małym ogniu. Pod koniec smażenia doprawiam do smaku. Podaję z listkami bazylii lub ze świeżą pietruszką 🙂

dsc_3466

dsc_3461

 

komentarzy 11

  1. Obiad gotowy! 24 listopada 2016 at 13:51 Reply

    u mnie też dziś brukselka, ale w nieco innym wydaniu była planowana… może zmienię plany?;)

  2. Aga 24 listopada 2016 at 13:54 Reply

    ciekawe zestawienie smaków 🙂 podoba mi się to danie 🙂

  3. Magdalena 24 listopada 2016 at 14:20 Reply

    mam ochotę na kaszę gryczaną ostatnio 😉

  4. Megly 24 listopada 2016 at 15:16 Reply

    Nie rozumiem, jak można nie lubić brukselki? 🙂 Ja uwielbiam. A i kaszę gryczaną lubię. Smaczna i zdrowa. U mnie w domu się ją jadło. Nigdy nie miałam z nią problemu. Pozdrawiam 🙂

  5. Agnieszka Wieczorek 24 listopada 2016 at 21:24 Reply

    Pyszny, pożywny i zdrowy obiad! Palce lizać 🙂

  6. Ania - Fabryka Pomysłów 24 listopada 2016 at 23:42 Reply

    niestety nie lubię brukselki 🙁

  7. Natalie 25 listopada 2016 at 03:44 Reply

    Moje smaki! Uwielbiam brukselkę 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  8. domowacukierniaewy.blox.pl 27 listopada 2016 at 12:05 Reply

    Lubię takie dania, pysznie 🙂

  9. Angelika i Monika (Candy Pandas) 28 listopada 2016 at 21:18 Reply

    Bardzo lubimy brukselkę a już szczególnie w połączeniu z kaszą gryczaną! Super danie 🙂

  10. Gotuj z Cukiereczkiem 29 listopada 2016 at 19:03 Reply

    pysznie i zdrowo to lubię 🙂

  11. kuchniabellissima 17 grudnia 2016 at 09:35 Reply

    Nie przepadam za brukselką, ale kasza z porem to jest to! Takie zdrowe i smaczne dania można jeść na okrągło 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *