Frytki z cukinii

Frytki z cukinii, to lekka i zdrowa przekąska. Są bardzo smaczne i z pewnością Was uzależnią. Młode cukinie mają nie wykształcone pestki, więc można wykorzystać je w całości. Ze starszych należy usunąć miąższ z pestkami. Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie cukinii, bardzo polecam takie smakowite frytki  🙂

DSC_0439

Składniki
  • 2 mniejsze cukinie
  • 1/3 szklanka oliwy lub oleju np. z pestek winogron
  • spora szczypta suszonego majeranku, tymianku i rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 szkl. drobno startego twardego sera np. bursztyn lub parmezan
  • sól morska
Cukinie kroję na dwie połowy, następnie na grubsze, podłużne frytki. Rozkładam na desce i delikatnie posypuję solą. Odstawiam na trzydzieści minut.
Po tym czasie, kawałki cukinii, osuszam papierowym ręcznikiem.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Do miseczki daję oliwę, paprykę w proszku i suszone zioła. Wszystko mieszam. Frytki, daję partiami do miseczki i delikatnie obtaczam w ziołowej oliwie.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia. Na papierze układam kawałki cukinii. Na koniec frytki delikatnie posypuję parmezanem.
Cukinię piekę około 15 – 20 minut, do zrumienienia. Pod koniec pieczenia, można przełożyć blaszkę na środkową półkę piekarnika. Cukinia, najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego 🙂

DSC_0440

DSC_0409

komentarzy 16

  1. Madzia 23 sierpnia 2016 at 08:58 Reply

    Świetne są 🙂 Powiem szczerze, że nigdy takich nie robiłam. W podobny sposób piekłam tylko ziemniaczki i marchewkę. Cukinia z przyprawami może być pyszna. Trzeba spróbować 🙂 Pozdrowionka 🙂 Megly (megly.pl)

  2. Madzia 23 sierpnia 2016 at 08:58 Reply

    Świetne są 🙂 Powiem szczerze, że nigdy takich nie robiłam. W podobny sposób piekłam tylko ziemniaczki i marchewkę. Cukinia z przyprawami może być pyszna. Trzeba spróbować 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂 Megly (megly.pl)

  3. lena 23 sierpnia 2016 at 09:19 Reply

    wspaniałe:)

  4. Justyna K. 23 sierpnia 2016 at 12:11 Reply

    Świetny przepis, bardzo oryginalny! Cukinia to super warzywo, a tak się składa, że mam kilka, więc dzisiaj bardzo chętnie przyrządzę takie fryteczki 🙂
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

  5. Iwona 23 sierpnia 2016 at 18:36 Reply

    Jeszcze takich nie robiłam i nie jadłam :O 🙂

    • napiecyku 23 sierpnia 2016 at 22:03 Reply

      Spróbuj, na prawdę są pyszne 🙂

  6. Ania - Fabryka Pomysłów 23 sierpnia 2016 at 22:56 Reply

    bardzo je lubię 🙂 do mięska pieczonego są w sam raz 🙂

  7. Renata - Mój dzień 24 sierpnia 2016 at 08:16 Reply

    cukinię uwielbiamy i zajadamy z Małą na wszystkie sposoby, frytki też lubimy nie tylko jako przekąskę:)

  8. marinia 24 sierpnia 2016 at 08:56 Reply

    Kocham cukinię. Mogę jeść wszystko co jest z cukinii.

  9. Łukasz 24 sierpnia 2016 at 09:55 Reply

    Jadłem coś takiego, nie najgorsze, ale normalne frytki lepsze. Szkoda, że tak cholernie niezdrowe :-(.

  10. Agnieszka Wieczorek 24 sierpnia 2016 at 21:21 Reply

    Każde frytki biorę w ciemno 🙂 Uwielbiam 🙂

  11. Agnieszka 25 sierpnia 2016 at 11:47 Reply

    Pieczona cukinie lubię bardzo, szczególnie taką trochę jeszcze twardawą 🙂

  12. Angelika i Monika (Candy Pandas) 25 sierpnia 2016 at 13:41 Reply

    Robiłyśmy kiedyś ale frytkami byśmy tego nie nazwały 😛 Albo miałyśmy słaby piekarnik albo nasza cukinia miała za dużo wody i ciągle była miękkim jakby ugotowanym warzywem 😛

    • napiecyku 25 sierpnia 2016 at 15:13 Reply

      Być może miękkość zależy od gatunku, moja sprawdziła się świetnie. Podczas pieczenia, trzeba też monitorować twardość, lub pokroić warzywo na grubsze kawałki 🙂

  13. Beti 25 sierpnia 2016 at 18:26 Reply

    Rewelacyjne są 🙂

  14. Bistrofan 21 listopada 2016 at 12:52 Reply

    na pewno pyszne, sama robiłam podobne z warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki i selera. Zapraszam na mój blog: bistrofan pod adresem: http://kakaozpianka.blox.pl/html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *