Dorsz w sosie pomidorowo – paprykowym

Pomysł na zdrowe, jarskie danie z rybą w roli głównej. Warzywa krótko smażę na oliwie, następnie miksuję na gęsty sos i zapiekam z rybą. Smaczna i lekka propozycja w stylu włoskim, dla całej rodziny 🙂

DSC_9279

Składniki / 4 porcje
  • ok.450 g. filetów ryby morskiej
  • 1 papryka
  • 3 duże pomidory
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • oliwa
  • sól morska
  • łyżka świeżo posiekanej pietruszki
Piekarnik nastawiam na 200 stopni.
Filety ryby myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram pieprzem cytrynowym.
Paprykę oczyszczam z pestek. Kroję w paski. Cebulę i czosnek drobno siekam.
Skórkę pomidorów nacinam, zalewam wrzątkiem, obieram ze skórki i drobno kroję.
Na rozgrzaną oliwę, daję paprykę, cebulkę i czosnek. Wszystko smażę kilka minut, do czasu, kiedy papryka lekko odparuje wodę.
Paprykę, cebulę, czosnek i pomidory, daję do pojemnika blendera i wszystko miksuję na mus. Mus doprawiam do smaku solą morską. Dodaję trzy łyżki oliwy i wszystko mieszam.
W foremce do zapiekania, układam filety ryby, pokrojone na małe kawałki. Dodaję sos pomidorowo – paprykowy. Wszystko zapiekam około 25 minut.
Podaję z pietruszką i młodymi ziemniakami. Smacznego 🙂

DSC_9298

Komentarze: 13

  1. lena 22 czerwca 2016 at 08:31 Reply

    już zgłodniałam:)

  2. kulinarna148 22 czerwca 2016 at 10:32 Reply

    Super rybka, świetny pomysł. Sosik musi być bardzo pyszny.

  3. Megly 22 czerwca 2016 at 12:13 Reply

    Uwielbiam rybki. U mnie w domu rzadko się je je w sosach. Ale z chęcią bym posmakowała takiej potrawy. Sos musi być idealny i z dorszem na pewno komponuje się świetnie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. Renata - Mój dzień 22 czerwca 2016 at 15:20 Reply

    dawno nie przygotowywałam ryby w sosie i narobiłaś mi smaka 🙂
    pyszne danie:)

  5. Ladylaura 22 czerwca 2016 at 17:41 Reply

    Pysznie,sos z rybą jak najbardziej dla mnie.

  6. amanda-butikzprzepisami 22 czerwca 2016 at 20:08 Reply

    Fajne danie z ryby i świetnie, że tyle warzyw, zwłaszcza papryka. Wszystko pięknie podane – ten zielony akcent – super! 🙂

  7. Ania - Fabryka Pomysłów 22 czerwca 2016 at 20:14 Reply

    pyszny sposób na rybkę inaczej 🙂

  8. Marzena 22 czerwca 2016 at 21:26 Reply

    Kochana bardzo ciekawe danie, jestem pewna, że pyszne 🙂

  9. Iwona 23 czerwca 2016 at 11:59 Reply

    Wygląda prze-smacznie 🙂

  10. Angelika i Monika (Candy Pandas) 23 czerwca 2016 at 12:49 Reply

    Narobiłaś nam ochotę na rybkę, której chyba od grudnia nie jadłyśmy 😀 Ciekawy przepis 🙂

  11. Agnieszka Wieczorek 23 czerwca 2016 at 22:33 Reply

    Bardzo apetyczny pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Na pewno smakuje wyśmienicie! 🙂

  12. Ciążowe Zachcianki 24 czerwca 2016 at 16:49 Reply

    Taką rybką nikt nikt pogardzi:)

  13. Królowa Karo 26 czerwca 2016 at 06:38 Reply

    Jak ja dawno żadnej ryby nie jadłam. W sumie to nie wiem dlaczego. Czas dorzucić ją do menu w przyszłym tygodniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *